Aktuális

Megkaphatják az őszödi kormányüdülőt a menekült gyerekek

A kísérő nélkül érkezett kiskorú menekült gyerekek elhelyezésére, ha szükséges, a balatonőszödi kormányüdülőt is átalakítanák.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tovább bővítené a kísérő nélkül érkező kiskorú menekülteket befogadó fóti gyermekvédelmi központot, és korábban bezárt gyermekotthonokat is újranyitnának. Ha ezek az intézkedések sem nyújtanak megoldást a menekült gyerekek elhelyezésre, az őszödi kormányüdülőt is gyermekotthonná alakítják.

A gyermekotthonok átalakítását és a munkatársak alkalmazását fedezi az a cca. 370 millió forint, amelyet a kormány kifejezetten erre a célra különített el. Az összegből a fóti 130 férőhelyet első lépésben 1500-2000 férőhelyig növelnék, de a tervek szerint akár 5000-5500 gyermek elhelyezését is meg tudják oldani néhány hónapon belül.

Amikor 2011-ben a kísérő nélkül érkező menekült gyerekek befogadására kijelölték a fóti gyermekvédelmi központot, évente legfeljebb 60-70 gyermek elhelyezéséről kellett gondoskodni, többségük ráadásul két-három napon belül távozott az otthonból. Az idén ugyanakkor már 8600 menekült gyermek érkezett Magyarországra kísérő nélkül, nagy valószínűséggel itt is maradnak. Két gyermeket nyugatról máris visszatoloncoltak, ami egyelőre új jelenség, de erre is fel kell készülni.

A jelentősen megnövekedett terhelés miatt a kormány augusztustól felgyorsította a menekült gyermekek gyámhatósági intézkedésének folyamatát, lerövidítette a határidőket, több gyermekvédelmi gyám kirendelését és több hatósági ügyintézőt írt elő.

Megkaphatják az őszödi kormányüdülőt a menekült gyerekek

További menekült gyermek témájú cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top