Aktuális

Vészesen süllyed a 3-as metró alagútja

Lehet, hogy felülről kell megnyitni a 3-as metró alagútját a javításhoz – írja a Népszabadság.

Jelentős kockázatot hordoznak a 3-as metró alagútjai, de a rekonstrukciójuk körül nagy a bizonytalanság. A terveket azért kellett átdolgozni, mert eredetileg túl sokba kerültek volna – áll a lapban.

Forrás: Wikipedia/
Forrás: Wikipedia/Rovibroni

A rekonstrukció eredetileg 160 milliárd forintba került volna. Egy újabb tervezet szerint a munkát 120 milliárdért is el lehet végezni, ám az eredeti tervezettel ellentétben ebben nincs benne a megállók belsőépítészeti arculatának megújítása és az akadálymentesítés sem.

A Népszabadság forrásai szerint az alagutak jelentős kockázatot hordoznak, a beszivárgó csurgalékvíz miatt például a most cserélt sínek alatt porlad a beton, az újpesti szakaszon pedig egy kivitelezési hiba miatt az előírtnál jóval gyakrabban kell cserélni a sínlekötő elemeket.

A Kálvin tér és a Határ út között súlyos statikai hibák merültek fel, helyenként süllyed az alagút. Az sem elképzelhetetlen, hogy az Üllői út alatt futó kritikus szakaszon felülről meg kell nyitni az alagutat, hogy megerősíthessék a födémet.

A Főmtervnek az év végére kell elkészítenie a felújítás engedélyes terveit és a kapcsolódó költségszámításokat, a kivitelezői tendert pedig ennek alapján írhatják ki jövőre.

Még több cikk a 3-as metróról az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top