Aktuális

Hiába volt élőlánc, kilakoltatták az agydaganatos asszonyt és a családját

Andrea hibája az volt, hogy nem tudta időben törleszteni az adósságát. Pedig munkája is van, a szándéka is jó volt. A család jövője most mégis teljesen kilátástalan. Egy kilakoltatás tragédiája képekben.
Nyolcadik kerület, Magdolna utca 10. A kerületi kilakoltatás-sorozat egyik helyszíne. Lakatos Andreát, férjét és két fiát ma utcára teszi az önkormányzat, bérleti szerződésük megszűnése miatt.

 

“Számtalan oka lehet annak, ha valaki átmenetileg nem tudja a számláit befizetni” – mondja a Város Mindenkiért Csoport egyik képviselője. – “Tegyük fel, hogy valaki elveszti a munkáját, és néhány hónapig nem talál másikat. Tartozása keletkezik, az önkormányzat felbontja a bérleti szerződését. Ezt követően hiába jelzi a bérlő, hogy rendeződött az anyagi helyzete, és részletekben tudná törleszteni az adósságát. Részletfizetési szerződést csak azzal kötnek, akinek érvényes bérleti szerződése is van.”

 

“Az önkormányzat tehát legtöbbször széttárja a kezét, és a jogszabályokra hivatkozva elutasítja a lakásszerződések újra megkötését. Csak azt felejtik el hozzátenni, hogy a rendeleteket, melyek ezt a kérdést szabályozzák, saját maguk hozták. Jelen esetben a legkiszolgáltatottabb, legrászorultabb lakosok jogaival és érdekeivel szöges ellentétben. Összehívhatnák a képviselő testületet és módosíthatnák a rendeleteket úgy, hogy a legrászorultabb lakosok jogai ne sérüljenek, de nem teszik.”

 

Andrea 31 éve lakik a kerületben. Az egész életét végigdolgozta. Számláit legtöbbször rendesen fizette. Amikor 15 évvel ezelőtt súlyos beteg lett, a tartalékait felélte, tartozása keletkezett. Ez kamatos kamatos kamatokkal együtt jelenleg 1,2 millió forint. “Amint el tudtam kezdeni újra dolgozni, törleszteni kezdtem. Volt, amikor 250 ezer forintot fizettem be, egy összegben. Máskor 80 ezret, 60 ezret, 20-at, mikor mennyi munkám volt, mennyit tudtam túlórázni, mennyit tudtam spórolni”- mondja szomorúan.

 

Andrea előző este elvitte 12 éves kisfiát a Szentkirály utcai átmeneti otthonba. “Megérti a helyzetet, és tudja, hogy nem veszít el sem engem, sem a bátyját, de az elválásunk megviselte” – mondja az asszony. – “Kijött belőle a feszültség. Nagyon sírt, alig tudtam megvigasztalni.” Ádám idén érettségizett. Sütőipari szakmunkás vizsgája is van, valamint angolból egy középfokú nyelvvizsgája. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szeretett volna tovább tanulni, de most muszáj munkát vállalnia, hiszen csak így oldódhat meg a család lakás problémája.

 

“Mindent megtettem, hogy rendezzem a tartozásomat, nem értem, miért nem segítettek” – mondja Andrea, aki péntektől egy hetet kórházban tölt, csontvelő kezelésen. “Utána a kisfiamat kell kórházba vinnem egy hétre. Talán mire mindketten kijövünk, találok megoldást a lakhatásunkra. Nekem csak a fiaim vannak, nem akarok nélkülük élni.”

 

Andrea egy hiperkmarketben dolgozik hat órában, bár állítása szerint ez a túlórák miatt inkább nyolc órát jelent. Bevásárlási asszisztens, vagyis online leadott rendeléseket rak össze bevásárló kocsikba. “Kemény, de imádom” – mondja. “Szeretem a kollégákat is, az üzletet is, a munkát is. Pedig gyakorlatilag egész nap gyalogolunk fel-alá. Én nem tudok olyan nagy bevásárlásokat csinálni, mint amilyeneket a megrendelők kérnek. Így viszont legalább a vásárlás élményem megvan.”

 

Egy-egy táska fejenként, és ami abban belefér. Ennyivel tudnak ma innen Andreáék elmenni. “Az egész életünk ebben a lakásban van! – mondja Andrea.

 

Ruhák, amiket Andreáék nem tudnak ma elvinni.

 

Gyülekeznek a Város Mindenkié Csoport fiatal aktivistái. Polgári engedetlenséggel készülnek tiltakozni Andreáék kilakoltatása ellen.

 

A bérlakások kezelését a Józsefvárosi Vagyonkezelő Kft. végzi. Az AVM rendszeresen próbál velük is egyeztetni. “Rendszerint az önkormányzathoz küldenek minket is, az érintetteket is, az önkormányzat viszont azt mondja, a Vagyonkezelő dönti el, melyik szerződés, milyen feltételekkel hosszabbítható meg” – mondják.

 

Hátsó lépcső. Érkeznek a rendőrök.

 

Erősítésre lenne szükség.

 

Megérkezik a rettegett ember is, a bírósági végrehajtó. Azonnal közli, hogy nem járul hozzá semmilyen képi vagy hangfelvételhez, illetve nem fog nyilatkozni folyamatban levő ügyekről. Megkéri a “rendőr kollégákat”, hogy biztosítsák a bejutást a lakásba.

 

“Felszólítom Önöket, hogy igazolják magukat!”

 

“Amennyiben akadályozzák a bírósági végrehajtást, szabálysértést követnek el. Elő lesznek állítva.” “Azért tüntetünk, mert az önkormányzat nem gondoskodott ezeknek embereknek az elhelyezéséről” – válaszolják a rendőrök kérdéseire a civilek.

 

Az aktivisták hajthatatlanok. Követelik, hogy a végrehajtó hívja ide az önkormányzatot, és alakuljon egy válságstáb. “Jogi szempontból az önkormányzatnak van igaza, de a kilakoltatást elhalaszthatnák” – mondják. Vita alakul ki a végrehajtó és az aktivisták között. “A tömeges elszegényedés problémáját nem fogja megoldani a sorozatos kilakoltatás” – mondja az egyik aktivista.

 

“Ha nem akarnak jönni, kényszerítést fogunk alkalmazni” – mondják a rendőrök.

 

Az aktivistákat egyesével felemelik a földről és elviszik.

 

Valaki passzív ellenállást tanúsít.

 

Valaki aktívat. Az egyik aktivistát végül a lépcsőn végig húzva viszik el.

 

A vége bilincs.

 

“Ez teljesen aránytalan intézkedés” – mondják az AVM jogászai. “Egy egyszerű szabálysértésnél mégis mi indokolja a bilincset?”

 

A polgári engedetlenséggel tiltakozó aktivistákat várhatóan nyolc órát bent tartják majd a rendőrségen. Utána a büntetés figyelmeztetés lesz, vagy pénzbírság.

 

Elfogytak a civilek…

 

Zárcsere. A család az ingóságait 30 napig bent hagyhatja a lakásban. Hogy utána mi lesz…

 

Kész, vége, ennyi volt.

 

Ádámot egy hétig befogadja az egyik barátja családja. Andrea élettársa munkásszállón kapott szállást.

 

Andrea jövője két fiával egyelőre teljesen kilátástalan.

 

“Talán, ha a nagy fiam elkezd dolgozni, találunk egy megfizethető albérletet.”

 

Andreáék a mai nappal nulláról kezdenek mindent. Mindeközben több száz lakás áll üresen a nyolcadik kerületben…

 

Város Mindenkié csoport adatai szerint a VIII. kerület a főváros első számú kilakoltatója. Kocsis Máté hivatala 2014. január 1-je és 2015. július 1-je között 454 végrehajtási eljárást és 305 lakáskiürítési eljárást indított a kerületben. A második legtöbb, összesen 207 lakáskiürítési eljárás a X. kerületben született. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.