Aktuális

Érdekes lehetőség kíváncsi iskolásoknak

Az iskolás gyermekek 10-15 százaléka rövidlátó, a képernyők folyamatos közelnézésre kényszerítő hatása miatt. Fontos, hogy a gyerekek időben felismerjék: szemük védelme fontos. Egy kezdeményezés most ebben segít.

A Fény Nemzetközi Éve az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO és az ENSZ támogatásával folyó egész éves program. A kezdeményezés célja megmutatni, milyen fontos szerepet játszik a fény és a fénnyel kapcsolatos technológia életünkben. A Bayer által szponzorált “Making Science Make Sense” (MSMS) oktatási program az idei tanévben látással kapcsolatos kísérletekkel igyekszik a gyerekeket elkötelezni a természettudományok szeretete mellett, egyben felhívni figyelmüket a szem védelmének fontosságára.

Érdekes lehetőség kíváncsi iskolásoknak

Erre Öveges professzor is elismerően bólintana

Az MSMS felső tagozatosoknak szervezett ingyenes foglalkozásain interaktív kísérletek magyarázzák a látást, a szem felépítését és működését a gyerekeknek. A tanév negyven workshopján októbertől júniusig több mint ezer diák vehet részt, mi több, belebújhatnak a kutatók bőrébe is; laborköpenyt, szemüveget és kesztyűt ölthetnek. A program célja látványos, érdekes kísérletötletek révén tapasztalati, élményalapú tanulással népszerűsíteni a biológiát és a kémiát, az egészségtudatos életet.

A látványos kísérleteket – például a süvöltő lángcsóvát vagy a fényre pukkanó lufit – a Műegyetem Szent-Györgyi Albert Szakkollégiumának fiatal kutatói dolgozták ki, és ők is mutatják be a diákoknak és tanároknak szervezett workshopokon.

Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus az MSMS “tanévnyitó” tájékoztatóján elmondta: fontos, hogy a “fényes” eseményeken a tanulóifjúság aktívan is részt vehessen, különösen, mert hazánk nemes hagyományokkal büszkélkedhet az optikai tudományok területén is.

Az MSMS Tudáspont helyszíne a Millenárison található Láthatatlan Kiállítás, amit a foglalkozásokon részt vevő csoportok a kísérletbemutatók után vezetett túra keretében, ingyenesen látogathatnak meg. Az MSMS program része egy utazó workshop is. Azok a szaktanárok, akik a program hivatalos honlapján megtalálható, folyamatosan bővülő MSMS Tudásbázis kísérleteiből legalább egyet elvégeznek osztályukkal, ezt dokumentálják és elküldik a megadott elérhetőségekre, sorsoláson vesznek részt. A nyeremény maga az MSMS Tudáspont Utazó Workshop, azaz a projekt “házhoz megy” a nyertes általános iskolához, így a diákok saját tantermükben tekinthetik meg az MSMS Tudáspont kísérleteit. www.bayer.co.hu/msms

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top