Aktuális

Nem lesznek családi napközik 2017-től

Egy törvényjavaslat szerint 2017-től megszűnnek a családi napközik, és három újfajta bölcsődetípus is lesz. Hogy ez megoldja-e a kisgyerekes családok gondjait, azt egyelőre senki sem tudja.

A mostani férőhelyek mindössze arra elegek, hogy a három év alatti gyerekek 10-15 százalékát ellássák, ezzel pedig az EU-tagországok legalsó negyedébe tartozunk. A fejlettebb országokban ez az arány 30–67 százalék között van. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tervei alapján 2018-ra 60 ezerre nőhet a bölcsődei férőhelyek száma, és még ezzel a számmal is messze lemaradnánk az uniós átlagtól.

A települések több mint 85 százalékában még mindig nincs semmilyen napközbeni ellátás a három év alatti gyermekek számára – írja a Magyar Nemzet a KSH adataira hivatkozva. A bölcsődével rendelkező települések közül 2014-ben 174 településen 100 és 110 százalék között volt a kihasználtság, 29 településen még ennél is komolyabb túlterheltséggel működtek. Tavaly közel kétezer gyerek felvételét utasították el hely hiányában, majdnem minden második a fővárosban járt volna bölcsődébe. Az összevont óvoda és bölcsőde sem jelent megoldást, a gyerekek fele fizetős bölcsődébe jár.

A törvénytervezet

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának törvénytervezete szerint három új típusú bölcsőde is alapítható, és már a 10 ezer lakosúnál kisebb településeken is kötelező lesz egy olyan intézmény fenntartása, amelyben napközben háromévesnél kisebb gyerekekre felügyelnek. Ehhez a településen legalább öt gyermek elhelyezésére kell hogy legyen igény, vagy több mint 40, kétévesnél fiatalabb lakosnak kell lennie a faluban vagy a kisvárosban. A 10 ezer fősnél nagyobb településeken eddig is kötelező volt a bölcsőde fenntartása. Az új előírásnak legkésőbb 2018 végéig kell eleget tennie az önkormányzatoknak. A hagyományos bölcsődén kívül létrehozható mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde vagy családi bölcsőde. A mini bölcsőde azt jelenti, hogy egy csoportban legfeljebb hét gyerek lehet, akiknek az ellátásához elég egy kisgyermeknevelő és egy dajka. A munkahelyi bölcsődéhez még ennyi felnőtt sem kell, elég csoportonként 1,5 gondozó. A családi bölcsődét akár egy családi házban is lehet működtetni maximum öt kisgyermek számára.

Nem lesznek családi napközik 2017-től

Megszűnve átalakulunk

A Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnöke, dr. Mátay Katalin nagyon bizakodó. Szerinte ez akár jó is lehet, de – mint mondja – az ördög a részletekben rejlik, ezek pedig majd a gyakorlatban derülnek ki. A törvénytervezetet megkapták társadalmi egyeztetésre, de már előtte is tudták, hogy változások lesznek a családi napközikkel, mert a köznevelési törvény is változott. Vagyis idén szeptembertől már az óvodáskorú gyerekeknek kötelezően óvodába kell járniuk, az iskoláskorúak pedig délután négyig iskolában vannak. Így előre látható volt, hogy a családi napközik csak a 3 év alatti gyerekek ellátásában vállalhatnak komolyabb szerepet. Csak a nevek változnak meg tehát: a családi napközikből családi bölcsődék lesznek vagy lehetnek. Ha a családi napközi családi bölcsődeként működik tovább, akkor ezt a kormányzat anyagilag támogatja.

 Fizetős napközbeni gyermekfelügyeletek

Ha a családi napköziből napközbeni gyermekfelügyeletek lesznek, akkor az teljes egészében fizetős lesz, tehát a szülők, akik oda íratják a gyereküket, vállalják ennek a költségeit is. Ide járhatnak majd a 3 év alattiak, vagy olyan óvodáskorúak, akiket az óvodalátogatás alól felmentenek: akár a család kérésére, akár mert nem vihetők közösségbe. Jöhetnek olyan iskolások, akiknek még 16 óra után is szükséges a felügyelet, illetve olyan diákok is, akiket a délutáni iskolalátogatás alól felmentenek. Egy biztos: a napközbeni gyermekfelügyeletekért fizetni kell majd, ezt nem támogatja az állam.

A puding próbája az evés

2016 augusztusának végéig kell eldönteniük a családi napköziknek, hogy melyik irányba váltanak. Tehát a családi bölcsőde és a napközbeni gyermekfelügyelet között választhatnak majd az eddigi családi napközik. Mátay Katalin azt is elmondta, hogy a jövőben az önkormányzatoknak is szerepet kell vállalniuk abban, hogy a három éven aluliak megfelelő ellátásban részesüljenek, vagyis hogy a lehetséges bölcsődetípusok melyik formáját segítik elő. Az elnöknő szerint a kistelepüléseken valószínűleg egyszerűbb lesz a családi bölcsik létrehozása, mint egy állami bölcsőde megépítése. A családi bölcsi csak akkor róhat nagyobb kiadást a családokra, ha az önkormányzat nem támogatja anyagilag. Dr. Mátay Katalin szerint egyébként azokon a helyeken, ahol csak néhány kisgyerekről van szó, kifejezetten jó lehet ez a megoldás, mert itt a sajátos nevelési igényű gyerekekkel is jól tudnak foglalkozni, kiscsoportokban.

Már a bölcsihez is protekció kell

Elsőre talán meghökkentő a kijelentés, de mivel országszerte annyira kevés a bölcsis férőhelyek száma, hogy a szülők minden követ megmozgatnak azért, hogy a gyerekük bekerüljön. Ismerőst keresnek, sokszor könyörögnek, a felvételin pedig megígérik a vezetőnek, hogy nagyon segítőkész szülők lesznek a bölcsődei évek alatt, és még sorolhatnánk. Van olyan kerület, ahol már a gyerek születésekor felkeresik a bölcsődét, és egy füzetbe íratják fel a jövőbeni bölcsis nevét, hátha így évekkel később sikerül… A kisgyerekes anyáknak pedig szinte lehetetlen bölcsis férőhely nélkül visszamenni dolgozni, mert a magánfelügyelet sokszor megfizethetetlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top