Aktuális

Fejlemények a cárgyilkosság ügyében

Az utolsó orosz cár, II. Miklós apjának, III. Sándornak a holttestét is exhumálják. A cél, hogy minden kétség nélkül azonosítani lehessen az 1918-ban lemészárolt Romanov család tagjainak maradványait.

A II. Alekszij pátriárka kérésére indított vizsgálat legkorábban november közepén kezdődhet meg – közölte Vlagyimir Szolovjov, a gyilkosság ügyében illetékes orosz vizsgálóbizottság tagja.

A vizsgálóbizottság újraindította a nyomozást a Romanov család 1918-as meggyilkolása ügyében és teszteket végeztet, bizonyítandó, hogy Alekszej cárevicstől és nővérétől, Mária nagyhercegnőtől származnak azok a csontok, amelyeket jelenleg a moszkvai állami archívumban őriznek.
II. Miklós utolsó orosz cár és felesége, Alekszandra cárné maradványainak mintáit, valamint II. Sándor orosz cár ruháinak darabjait szeptemberben szállították át Szentpétervárról Moszkvába. Az orosz ortodox egyház és a Romanovok leszármazottainak egy része szerint a cári család maradványainak kétséget kizáró azonosítására a mai napig nem került sor, ám remények szerint az új vizsgálattal sikerül végre pontot tenni az ügy végére.

Fejlemények a cárgyilkosság ügyébenA Romanov család feltételezett hamvai

 

A vizsgálóbizottság reményei szerint  év végére megbízható teszteredmények születnek. A szakértők reményei szerint a maradványok – mind a Romanovok szentpétervári sírboltjában, mind a moszkvai állami archívumban őrzöttek – valóban a cári család tagjaitól származnak.
Az orosz vizsgálóbizottság 2011 januárjában zárta le a Romanovok meggyilkolása ügyében indított nyomozását, megállapítva, hogy az uráli Jekatyerinburgban 1991 júliusában talált csontvázak valóban a cári család tagjainak maradványai.
2007-ben további két ember maradványait fedezték fel azon a környéken, ahol a cári családot 1918. július 17-re virradó éjjel Lenin parancsára meggyilkolták. A szakértői vizsgálatok szerint a csontok nagy valószínűséggel Alekszej cárevics és nővére, Mária nagyhercegnő maradványai.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top