Aktuális

A szerelem nem győz le mindent – 36 lecke, amit megtanultam 36 év alatt

Sorra telnek az éveim, nincs mit tenni, már közelebb vagyok a negyvenhez, mint a harminchoz. Engem ez jobban sokkol, mint a 30 éves évfordulóm, úgyhogy ez az év lett az, amikor eltűnődtem azon, mi mindent tanított nekem az élet 36 évem alatt.

Nem egészen így terveztem, amikor kislány voltam, hogy ilyen életutam legyen, mint amilyenre sikerült ez a 36 év. De igazából nem bánom, hogy olyan kacskaringók voltak eddig benne, amilyenek, mert rengeteget erősítettek rajtam. Például mostanra már sokkal több önbizalommal hozom a döntéseimet, határozottabb vagyok, és kevesebbet rágódom azon, hogy épp megfeleljek bárkinek külsőleg vagy belsőleg. Azt is tudom most már, hogy mit akarok, a céljaim elég tisztán rajzolódnak ki előttem.

A szerelem nem győz le mindent - 36 lecke, amit megtanultam 36 év alatt

Kincset érő tapasztalatokkal gazdagodtam, amiket olyan jó lenne, ha meg tudnék tanítani a gyerekeimnek is. Persze én is tudom, hogy nekik is a saját életükből, döntéseikből kell majd mindezt megtanulni.

1. Ne félj sebezhetőnek mutatni magad

Nagyon szeretem Brené Brown TED videóját, amiben a sebezhetőség erejéről beszél. Hogy azzal, ha kimutatjuk, milyen sérülékenyek vagyunk, igazából nem gyengítjük, hanem erősítjük magunkat másokkal szemben. Mert mind emberből vagyunk.

2. Ne vesztegesd arra az időd, hogy tökéletes legyél

Teljesen felesleges erőfeszítés, mert nincs olyan, hogy valaki tökéletes. Sem anyaként, sem nőként, sem feleségként, sem munkaerőként nem létezik a tökéletesség. Pont elég az, ha a legjobbat nyújtod, ami telik tőled.

3. Fárasztó nem önmagadat adni

Igazából azért nem éri meg azon erőlködni, hogy valaki másnak mutasd magad, mert iszonyatosan kimerítő. Ez az egy életed van, miért töltenéd azzal, hogy másoknak akarj megfelelni folyton.

4. Ne függj senkitől

Törekedj arra, hogy se férfitől, se szülőktől, meg úgy általában, lehetőleg senkitől se függj, mert annak jó vége nem nagyon lehet. Nagy szabadságot ad az a tudat, hogy nem függsz a másiktól semmilyen módon, mert egyedül is megállsz a saját lábadon.

5. Ne a félelmeid irányítsanak

Ha már mindent megpróbáltál egy kapcsolatban vagy egy munkahelyen, és úgy érzed, mégsem megy, mégsem sikerül, akkor ne félj továbblépni. Ne maradjanak benned életed végére “mi lett volna, ha elég bátor vagyok…” kérdések.

A szerelem nem győz le mindent - 36 lecke, amit megtanultam 36 év alatt

6. Ne hasonlítsd magad másokhoz

Neki van férje, vagy van kertes háza, szép autója. Ugyan már. Inkább sorold magadban fel, hogy mennyi mindenért lehetsz hálás az életedben.

7. Állítsd fel a saját fontossági sorrendedet

A munka fontos, mert abból tartod el a családot, abból veszel kenyeret, és attól lesz meleg a lakásban. De a munkád mégis csak egy eszköz arra, hogy pénzt keress vele, hogy aztán azt a pénzt elkölthesd azokra, akik tényleg a legfontosabbak: a családodra, barátaidra, szeretteidre.

8. Lassíts

Ne aprózódj el a feladataid között, próbálj a pillanatban maradni. Olyan gyorsan elszáll a sok apróság, aminek örülni lehet, ne hagyd elrepülni magad mellett az életet.

9. Adj második esélyt az embereknek

Mindenki megérdemel egy második esélyt, de harmadikat én nem adok most már.

10. Zárd ki az életedből a lehúzó embereket

Rengeteg energia elmegy arra, hogy olyan emberekkel próbálunk dűlőre jutni, akikkel nem éri meg vesződni. Ha valakitől rosszul érzed magad, akkor nem kell vele lenni, keresd meg azokat, akikkel jó neked.

11. Az aggódás teljesen felesleges

Mennyi időt töltünk aggódással, belegondolni is félelmetes. Vagy a múlton vagy a jövőn, de folyton aggódunk. Ki kellene próbálni, milyen érzés szabadon lélegezni és élvezni azt, ami most van.

A szerelem nem győz le mindent - 36 lecke, amit megtanultam 36 év alatt

12. Tanulj meg nemet mondani

Az egyik legfontosabb lecke, ami csak létezik. Általában kifejezetten előnyödre válik, ha mersz nemet mondani, kiállni a saját érdekeidért.

13. Ha van csak egyetlen igaz barátod, szerencsés vagy

Ha pedig akár két-három embert is magad mellett tudhatsz, nyugodtan érezd magad lottónyertesnek. Nem sok barát kell, csak pár olyan, aki igazi.

14. Elmúlik

Minden, a jó és a rossz is elmúlik. Mindig. Fontos, hogy ezt tudd, amikor magad alatt vagy, és akkor is, amikor a fellegekben jársz.

15. Ne rontsd el mások kedvét, hogy neked jobb legyen

Soha ne legyél pont te az, aki bántalmazó szerepbe kerülsz. És ugyanígy soha ne hagyd, hogy te legyél az áldozat akár egy kapcsolatban, akár a munkádban.

16. Olyan munkát válassz, amit szeretsz

Az életedből rengeteg órát a munkáddal töltesz, az egyik legfontosabb feladatod, hogy megtaláld azt, mit szeretsz csinálni és azon az úton menj. Megkeseríted a saját életed, ha nem így teszel.

17. Ha valaki leszól téged,…

…mindig jusson eszedbe, hogy az róla szól, nem rólad. Ha valaki utál téged, ahhoz neked semmi közöd.

18. Nem irányíthatsz másokat

Az egyetlen dolog, amit irányíthatsz: a saját tetteid, a saját életed.

19. A szerelem nem győz le mindent

Válassz társat okosan. Nem igaz, hogy a szereteteddel majd megváltoztatod a másikat.

20. Olvass

Sokat. Nincs jobb dolog, mint elveszni egy könyvben, amikor beszippant a története, és eggyé válsz a szereplőkkel. Ne hagyd ki az életedből.

A szerelem nem győz le mindent - 36 lecke, amit megtanultam 36 év alatt

21. Ha valaki tényleg szeret téged, azt sosem kell üldöznöd a szeretetért.

22. Lépj ki a komfortzónádból

Ha nem próbálod ki az utakat, amik érdekelnek, sosem tudod meg, mire vagy képes. Próbálj ki új dolgokat rendszeresen.

23. Ne villogj mások előtt

Az őrült jó kocsid, a ruhád márkája vagy mérete semmit sem jelent. Ki vagy te mindezek nélkül, az a lényeg.

24. Fejleszd a kreativitásodat

A lelkednek kell egy kreatív hobbi, találj rá a sajátodra. Ellazít, kikapcsol, feltölt. Ahogy a horgolós barátaim szokták mondani: “a fonal olcsóbb, mint egy pszichológus.”

25. Rossz dolgok történnek

Mindig is történnek majd. A lényeg az, hogy te hogyan reagálsz rájuk, és hogyan szeded össze magad, ha padlót fogtál.

26. Légy őszinte

Nem másnak, hanem magadnak hazudsz, ha nem vagy őszinte. A saját hazugságod belülről emészt fel.

27. A külsőd elkopik

Nem attól vagy értékes, hogy milyen a külsőd, hány kiló vagy, és mekkora a feneked. Előbb-utóbb eltűnik úgyis, és maradsz te, aki tényleg vagy.

28. Láss világot

Hatalmas és gyönyörű helyen élünk, utazz, amennyit csak teheted, hogy minél többet láss belőle ebben az életben. A legtöbbet ebből tanulhatsz.

A szerelem nem győz le mindent - 36 lecke, amit megtanultam 36 év alatt

29. Követeld meg a tiszteletet

Ha valaki nem tisztel téged, zárd ki az életedből nyugodt szívvel, bárki is legyen az.

30. Nem kell mindig a legjobbnak lenned

Vannak olyan dolgok és helyzetek, amikben nem lehetsz te a legjobb, és ez így van jól. Másoknak is kell valamiben a legjobbnak lenni.

31. Hibázni ér

A hibákból tanulunk, nem kell félni tőlük vagy szégyellni őket. Csak az nem hibázik, aki nem is él.

32. Ne legyél jós

Nem tudod, hogy az életed mit hoz eléd, ne is próbáld meg kitalálni, mi lesz veled a jövőben. Úgyis teljesen máshogy alakul minden, mint ahogy te azt kitalálnád magadnak.

33. Ünnepeld meg magad

Mindennap, a kis dolgokat, kis sikereket is. Lepd meg magad egy szál virággal. Használd a szép tányérokat hétfő este, vedd fel a legszebb ruhádat csütörtök délután. Ne tartogass mindent egy jelesebb alkalomra, ami talán sosem jön el.

34. Érintsd meg az embereket

Öleld meg azokat, akiket szeretsz. Puszild meg őket. Fogd a kezüket. Az érintés feltölti a lelkedet.

35. Menj ki a szabadba

A friss levegő és a napsütés pont olyan fontos, mint az étel, az ital vagy az alvás.

36. Sokkal erősebb vagy, mint gondolnád

Minden reggel rácsodálkozom magamra, sosem gondoltam volna, hogy nekem ez menni fog egyedül, három gyerekkel. És mégis megy, nem is olyan rosszul. Sokkal több mindent meg tudsz oldani az életedben, mint azt hinnéd magadról, bízz magadban és az erődben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top