Aktuális

Történelmi fordulat: női nagykövetet neveztek ki Iránban

Malajziai új nagykövetnek egy 53 éves nőt választottak Iránban, mely a közel-keleti térség újabb nagy történelmi fordulata.

Közel négy évtized és a forradalom után először nevezett ki nőt Irán az egyik nagykövetségének élére.

Az 53 éves Marzíje Afhamot csütörtökön mutatták be Malajziában Irán új nagyköveteként. Megbízatásával Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter 36 éves tabut tört meg az ISNA hírügynökség szerint, hiszen Iránban az 1979-es forradalom óta egészen mostanáig kizárólag férfi nagyköveteket választottak.

Marzíje Afham harminc éve dolgozik az iráni külügyminisztériumban, 2013-ban a tárca szóvivőjének nevezték ki, ami már önmagában óriási előrelépés volt az ország életében, hiszen ezt a pozíciót Iránban nők előtte nem tölthették be.

Haszan Róháni iráni elnök üdvözölte az 53 éves nő kinevezését, szerinte Marzíje Afham rendelkezik a mai világ megértéséhez szükséges háttérrel, ráadásul kitűnően beszél angolul és franciául.

Róháni elnök kormányába korábban két női alelnököt is kinevezett, és úgy fogalmazott, ez “az emancipációt és az iráni nők felemelését célzó kampány” része. Konzervatív körökben persze erősen bírálják az ilyen jellegű lépéseket.

Újabb történelmi fordulat: női nagykövetet neveztek ki Iránban

Olvass még iráni nőkről cikkeket az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top