Aktuális

Felmondhat a kéményseprők harmada

Bizonytalannak érzik a jövőjüket a kéményseprők, ezért rengetegen elhagyhatják a szakmát, ez pedig komoly gondokat okozhat.

Március elején a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot, amely a kéményseprőipar működésének megújulását és állami szerepvállalás útján való biztonságosabbá tételét szolgálta volna. Azóta azonban nem történt semmi, a törvény lebegtetése pedig – a szakmában dolgozók szerint – megbénítja a rendszert.

“Mintegy 322 kéményseprőiparban dolgozó munkavállaló helyezte el felmondási szándéknyilatkozatát ügyvédi letétbe, azzal a kikötéssel, hogy ha legkésőbb december 21-ig a kormány, illetve a döntéshozók nem hoznak végleges és megnyugtató döntést a kéményseprőipar jövőjét illetően, akkor a felmondások érvénybe léphetnek, ami az országban dolgozó kéményseprő-állomány egyharmadának elvesztésével járhat” – mondta el az InfoRádióban Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Hozzátette: “Még a legkitartóbbak is fontolgatják, hogy más, biztos megélhetés után néznek. Így nem lehet egy ilyen komoly közszolgáltatási munkát ellátni, ahol az embernek minden idegszálával a munkájára kell összpontosítania.

Felmondhat a kéményseprők harmada

Az elnök hangsúlyozta azt is, ha ennyi kéményseprő elhagyná a pályát decemberben a karácsonyi időszakban, amikor családok milliói töltik otthon az ünnepeket, a tüzelőberendezéseket csúcsra járatva, ez akár tömeges tragédiákhoz is vezethetne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top