Aktuális

Nők elsárkányosodása: kínos szöveg a köztévében

A közszolgálati mostan nem volt jó fej, Gundel Takács elsárkányozta magát. Mi nők meg nézőként kicsit hülyén érezzük magunkat ilyenkor.

Most nem lesz humorom.

Muhaha, három lányom után született végre egy gyerekem is, höhö, az asszony nem ember, de verve jó, öregecskedő feleség, buzi-e vagy… az ilyesfajta a vicceknél mindig elvesztem a humorérzékem. A fene megette, el vagyok sárkányosodva, az lehet a baj.

Négy éve élek párkapcsolatban, és mivel ez nem az első kapcsolatom, a férjem eleve egy sárkányt vett feleségül (- tudtam meg az MTVA Duna Tv-n vetített Maradj talpon! című vetélkedőjéből).

Az úgy volt, hogy Gundel Takács Gábor feltette a kérdést: mi az: “párkapcsolatban élő hölgyeknél az idő múlásával jelentkező személyiségváltozás”?

A műsor szerint a helyes válasz egy amúgy nem létező szó: elsárkányosodás.

Fotó: Facebook/Bajor Zsófi
Fotó: Facebook/Bajor Zsófi

Legalább ne hölgyezzenek le a kedélyes nőgyűlölés közepette, nem? (Fura, de megfigyeltétek, hogy ez a kicsit szépelgő, kicsit lesajnáló “hölgy” megjelölés manapság mintha a ‘nő’ szó idézőjelbe tett verziója lenne? Egyeseknél meg egyenesen a ’szerencsétlen hülye’ kifejezést helyettesíti… Ennél rosszabb már csak a ‘hölgyemény’.)

Na de mire gondolhattak a szerkesztők?

Ha jól értem, ez a bizonyos ’elsárkányosodás’ nagyjából azt jelentheti a másik fél szempontjából, hogy az élete párkapcsolatban már nem ugyanolyan szabad, mint szingliként. Mondjuk, cseszegetve van – hogy a finomabbik kifejezéssel mondjam.

Megkérik erre-arra, nem szeretik, ha reggeltől estig a tévét nézi, ki kell vennie a részét a házimunkából, sőt a gyerekgondozásból, és előfordul, hogy vitákba kell bonyolódnia. Vagyis a másik fél érdekérvényesít vele szemben, önérvényesít, öntudattal bír…: el-sár-ká-nyo-so-dik.

Én – bevallom – nem hiszek abban, hogy tartós kapcsolatban a résztvevők alapvető személyiségváltozáson mennek keresztül. Úgy mondanám: igyekeznek bizonyos dolgokat másképp csinálni a másik (vagy a nyugalom) kedvéért. Szerintem a változás inkább abban áll, hogy az ember egyszerűen másként érzi magát egy kapcsolat elején, mint a derekán (amikorra megszokja a párja jelenlétét). De saját maga is másként viselkedik: kezdetben lelkes, odaadó, disztingvál. Az idő előrehaladtával pedig egyre inkább elengedi magát. Amit általában negatívumként szoktak említeni, de ezt nézhetjük úgy is, hogy az ember végre önmaga lehet: őszinte magával és a másikkal.

Nem hiszek a festegetésben sem. A sminkben, a csipkés fehérneműben, a hangulatvilágításban. A hangulatban hiszek. Az izgalom ugyanis az ismeretlentől ébred, az állandó közelségből legfeljebb bensőségesség alakul. Aki azt látja, hogy királylányból sárkány lesz a párja (esetleg királyfiból béka), valójában nem is volt soha kíváncsi az igazi másikra. Úgy érezheti, becsapták, de leginkább magát csapta be.

Egy kapcsolat – úgymond – ellaposodását e gondolatmenet szerint nem a másik színeváltozása okozza, hanem egy teljesen normális folyamat: a hétköznapok már nem a szenvedélyről, hanem az együttműködésről szólnak. Az pedig lehet boldogító és nyugis, vagy unalmas és kényelmetlen; ahogy vesszük. De ezen nem érdemes csodálkozni, és pláne nem a másikat hibáztatni érte.  Az e felett érzett csalódottság esetleg kihozhatja az emberből az állatot (sárkányt?), de az ott lakott addig is.

Ettől még persze vannak elviselhetetlen emberek – de tegyük hozzá: bizonyos fél számára, adott élethelyzetben. Ahogyan szinte mindig a két ember közötti (így két felelőssel bíró) viszony romlik meg, és nem az egyik ember a kettő közül. Gondoljunk csak arra, hányszor előfordult, hogy a mi “sárkányunk” a világ legboldogabbjává tesz valakit pár év múlva.

Minderről lehet lamentálni, vitázni, így vagy úgy gondolni. Ám kevéssé intelligens dolog egy (műveltségi) vetélkedőben helyes válaszként feltüntetni a fent említettet. Nemcsak azért, mert nincsen egyedüli jó válasz arra a kérdésre, hogy vajon milyen személyiségváltozás jelentkezik párkapcsolatban élő hölgyeknél az idő múlásával, hanem azért, mert már a kérdés is rossz így. És aki feltette, vajmi keveset tud az emberi kapcsolatok természetéről. Igaz, nem is nagyon érdekli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top