Aktuális

Alapítvány segíti munkához a képzett roma fiatalokat

A magyar cégek nem kapkodnak a diplomás roma munkavállalók után, így sokszor olyan állást kénytelenek vállalni, ami köszönő viszonyban sincs a végzettségükkel. Egy tavaly indult alapítványi program nekik próbál segíteni.

A 25 éves Ricsi tavaly az egyik bank budapesti fiókjában kapott munkát. Egyike ő azoknak a roma fiataloknak, akik hiába tanultak, szereztek diplomát vagy érettségit, a munkaadóktól nem kaptak esélyt. A roma fiú a főiskola után hat és fél hónapig keresett állást. Programtervező-informatikus szakon tanult, anyagi okok miatt hagyta abba az iskolát, de árufeltöltőnek, rakodómunkásnak és trafikba eladónak is elment volna. Sehova nem kellett: háromszáz szétküldött önéletrajzból kettőre kapott csupán választ.

A férfi végül az Autonómia Alapítvány programjának köszönhetően talált a végzettségének megfelelő állást, sőt azóta szorgalmának, igyekezetének köszönhetően már elő is léptették. A programban érettségizett, diplomás vagy még a felsőoktatásban tanuló roma fiatalokat támogatnak abban, hogy stabil, piacvezető magyarországi nagyvállalatokhoz kerüljenek elsősorban irodai, adminisztratív vagy szakmai pozíciókba.

Az ötlet a Boston Consulting Group tanácsadó cégtől érkezett, ahol úgy szerették volna kivenni a részüket a társadalmi felelősségvállalásból, hogy roma fiatalokat segítenek munkához. Megkeresték az alapítványt, elindult a program, amihez azóta több vállalat is csatlakozott.

Alapítvány segíti munkához a képzett roma fiatalokat

Az Autonóm Alapítvány programjának szerves része az a négynapos képzés, amely során állásinterjúkat szimulálnak, piacképes önéletrajzot készítenek, fejlesztik a roma fiatalok kommunikációs készségét. A képzés végén pedig közös vacsorán találkoznak a nagy multik HR-vezetői és a roma fiatalok, ami azért különleges, mert ilyen kötetlen környezetben valószínűleg soha nem találkozna egymással egy borsodi szegénytelepről származó roma fiatal és egy multicég vezetője írja az Abcug.hu.

További roma témájú cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top