Aktuális

Hiánypótló gyermekjogi képzés indul

A gyerekeknek alapvető joguk, hogy biztonságban nőhessenek fel, de van-e, aki felügyeli ezt? Gyermekjogi képzést indít a SOS Gyermekfalvak.

Magyarországon közel 22 ezer gyerek él állami gondoskodásban. A szakemberek felelőssége, hogy megfelelő színvonalú ellátást teremtsenek számukra, a gyerekjogok tiszteletben tartása mellett. Minden gyereknek alapvető joga, hogy biztonságban nőhessen fel, korának megfelelő tájékoztatást kapjon, részt vehessen az őt érintő döntésekben, értse, hogy mi miért történik vele. Az elmúlt időkben egyre többet hallunk a gyerekotthonokban történő bántalmazásokról, visszaélésekről.  Arról, hogy jó dolgok is megesnek velük, szinte semmit, vagy csak nagyon ritkán.

“Beültettek egy buszba, a tesómat kitették egy csecsemőotthonban, minket vittek tovább intézetbe. Nem mondtak semmit, hogy hova megyünk.” (Barbi, 22)

“Nevelőanyu sokszor megütött. Kék foltok voltak rajtam, nem mertem átöltözni tornaórán. Senkinek nem mondtam el, azt hazudtam, csak beütöttem.” (Vivi, 35)

“A kórházban szó volt arról, hogy csecsemőotthonba kéne vinni a kisbabámat, de én nem szerettem volna. Nevelőanyám mondta, hogy ha megtartom, mellettem fog állni.  Az elejétől fogva együtt voltunk a babával. Senki nem szól bele a nevelésembe.” (Réka, 22)

Hogy legyen, aki megfelelő tudás birtokában ki tud állni a gyerekek mellett az SOS gyerekjogi képzést indít gyermekvédelemben dolgozóknak. A képzéseket az Európai Bizottság támogatja 8 uniós országban – mondta el Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai igazgatója a gyermekjogi világnapon.

Jelentkezés: viktoria.szotyori@sos.hu

Hiánypótló gyermekjogi képzés indul

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top