Aktuális

Egy rajz lett az év szava Angliában

Az Oxford Dictionaries testülete az angol nyelv művelése terén kábé akkora hatalommal bír, mint nálunk egy Hoffmann Rózsába oltott Grétsy László. A bölcs brit nyelvészek 2015 szavának egy képjelet választottak.

A kifejezés értékű kép a leggyakrabban használt emodzsi, a könnyesre nevettem magam értelmű rajz. (Az angol emoji szóalakot magyarul japán eredete miatt dzs-vel írjuk). Megalkotója Shigetaka Kurita, a japán mobilinternet-platform egyik kidolgozója, akit a képkészlet tervezése során az időjárás-jelentések ikonjai mellett a manga kultúra ihletett meg. Az emodzsi nem emotikon, mert az utóbbi csak érzelmeket kifejező képi jel lehet (például ez :-)) míg az előbbi bármi, állat, növény, tárgy éppúgy, mint a most sztárolt mosolyjel. Emodzsi-bubusok számára ajánlott irodalom az emojipedia.org

Egy rajz lett az év szava Angliában

 

A különböző írásrendszerek egységes kódolását és használatát leíró nemzetközi szabványba, az Unicode Standardbe 2010-ben emodzsik százait vették fel. Casper Grathwohl, az Oxford Dictionaries elnöke szerint az emodzsikultúra olyan népszerű, hogy az egyes karaktereknek mára saját trendjeik és történeteik vannak.

Egy kutatás szerint a naponta világszerte használt emodzsik 60 százaléka nevető vagy éppen szomorú arcot ábrázol. Sőt az év szavának választott piktogram az Egyesült Királyságban naponta elküldött képi jelek ötödét adja – írja a Kreatív.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top