Aktuális

Minél előbb, annál jobb – gondoskodj időben a nyugdíjadról!

"Ráérek még a nyugdíjra spórolni, a gyerek tandíja és a lakásfelújítás most fontosabb." "Már félretettem egy szép összeget, abból kényelmesen eléldegélek majd." Ismerős kifogások?

A nyugdíj-előtakarékossággal sokan vannak úgy, hogy “majd foglalkozom vele később”. Ez valahol érthető is, hiszen az olyan mindennapi teendők, mint a számlák befizetése, a lakás vagy ház karbantartása mellett sokszor nem jut időnk és energiánk a hosszabb távú célokra. Márpedig ha valamire, akkor erre mindenképpen oda kell figyelned! A hónapok, évek gyorsan elszállnak, és minél később kezdjük el a célzott takarékoskodást a nyugdíjunkra, annál nehezebb lesz biztosítani a mostani életszínvonalunkat idős korunkban, az elvesztegetett évek okozta kimaradást pedig később már nem tudjuk pótolni.

Minél előbb, annál jobb – gondoskodj időben a nyugdíjadról!

Több nyugdíjas lesz, mint kereső

A saját jövődről való gondoskodásra márpedig nagy szükség van. A társadalom öregszik, kevés gyerek születik, viszont egyre több a nyugdíjas, és az átlagéletkor is nő. Emiatt míg jelenleg 2 aktív dolgozó tart el 1 nyugdíjast, addig 20-30 év múlva 1 dolgozóra 2 nyugdíjas jut majd. Ez azt eredményezi, hogy míg a ma nyugdíjba vonulók az átlagjövedelmük 80-90 százalékát kapják nyugdíjként, addig a jövőben ez az arány már csak 40-50 százalék lesz. A különbözetet saját magunknak kell kitermelnünk, már ha nem akarunk drasztikusan visszavenni a megszokott életszínvonalunkból az idősebb éveinkben. Ha szeretnéd megtudni, hogy mire számíthatsz a nyugdíjas éveidben, akkor menj fel az Erste Bank Nyugdíjprogramjának az oldalára, itt egy kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolhatod, mekkora lesz valószínűsíthetően a nyugdíjad.

Hogyan kezdjek neki?

Szerencsére számtalan olyan kedvező pénzügyi konstrukció áll rendelkezésünkre, amellyel a leendő állami nyugdíjunk kiegészítésére takarékoskodhatunk, a jó hír pedig az, hogy ezeket adókedvezmény formájában az állam is támogatja. Ilyen lehetőség például a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla), a nyugdíjbiztosítás vagy az önkéntes nyugdíjpénztár. Az adókedvezmények együttes mértéke akár az évi 280 ezer forintot is elérheti. A különböző konstrukciók között néha nehéz eligazodni, így érdemes ellátogatnod a legközelebbi Erste-bankfiókba, ahol tíz perc alatt kiszámolják, várhatóan mekkora nyugdíjra számíthatsz, illetve mekkora összeget kellene félretenned havonta a jelenlegi életszínvonalad fenntartásához. Hidd el, megéri 10 percet rászánni arra, hogy az időskorodban akár 20-30 évet is anyagi biztonságban tölts!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top