Az extra hőelnyelő képességű csodavakolatot négy budapesti lakásban tesztelték idén nyáron – jövőre pedig már akár forgalomba is hozható.
Lasselsberger–Knauf Kft. újonnan kifejlesztett “fázisváltó” vakolatával jelentősen csökkenthető az épületek energiafelhasználása és hőingadozása, ami akár a rengeteg áramot zabáló klímaberendezések használatát is visszaszoríthatja. A tesztbe bevont helyiségek hőmérséklete a legforróbb nyári napok során sem emelkedik 26 °C fölé, a vakolat különleges adalékanyaga miatt – írja a HVG.
Az adalékanyag pedig nagy tisztaságú, “mikrokapszulázott” paraffin. Gyorsított ciklusvizsgálaton alapuló modellkísérletek szerint a parafinnal kezelt vakolat legalább harminc évig megőrzi különleges hőelnyelő és hőleadó tulajdonságát. A falak a speciálisan kezelt anyag segítségével komoly hőenergiát képesek elnyelni, annak köszönhetően, hogy a vakolatban lévő komponens szerkezetében a jég olvadásához hasonló jelenség játszódik le.
A halmazállapot-változás (az eredetileg szilárd adalékanyag folyékonnyá válása) hőt von el környezetéből, így a helyiség hőmérséklete addig nem emelkedik egy előre meghatározott szint fölé, amíg a folyamat véget nem ér. Éjszaka pedig, amikor a levegő ismét visszahűl, a szilárd halmazállapot egyszerű szellőztetéssel visszaállítható.
Az új magyar termék bármilyen beltérben használható, fejlesztése pedig fontos szerepet játszhat a passzívházak elterjedésében is.
“A többéves kutatómunka utolsó fázisában kiválasztottunk négy budapesti lakást, ahol ellenőrzött körülmények között vizsgáltuk az anyag tulajdonságait és hőmérséklet-szabályozó képességét. A mérési eredmények azt mutatják, hogy valamennyi teszthelyszínen jelentősen csökkent a hőingadozás, és az új vakolattal bevont helyiségekben a legmelegebb nyári napokon is 26 fok körül alakult a hőmérséklet. Jelenleg az engedélyezési eljárás előtti utolsó simításokat végezzük a terméken, amelyet 2016 első felében, tehát még a nyári időszak előtt szeretnénk piacra dobni” – közölte Sipos Imre, az LB–Knauf marketing- és fejlesztési igazgatója.
A terméket egyelőre nem nevezték el.