nlc.hu
Aktuális
Órákig kínozták és megerőszakolták, hogy beismerje, amit el sem követett

Órákig kínozták és megerőszakolták, hogy beismerje, amit el sem követett

Yecenia Armentát azzal is megzsarolták a rendőrök, hogy megölik a gyerekeit, ha nem ismeri be férje megölését. A nő az egyik a tíz ember ember közül, akiken most te is segíthetsz az aláírásoddal.

Ahogy13 éve minden decemberben, idén is meghirdette Levélíró Maratonját az Amnesty International. Ez a világ legnagyobb emberi jogi eseménye, melynek lényege, hogy a szervezet ártatlanul bebörtönzött, üldözött és elnyomott emberek történeteit tárja nyilvánosság elé, és írásbeli támogatást kér számukra. Az akciót sokszor koronázza látványos siker “emberek szabadulnak ki a börtönből, hatóságok változtatnak az eljárásaikon.

Tavaly kétszáz országból több mint 3 millió levelet, emailt, Twitter üzenetet küldtek az emberek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat. Idén 10 olyan ember vagy közösség ügyében kér segítséget az Amnesty, akiknek az esete a Föld egy-egy régiójának jellemző emberi jogsértését mutatja be. Az Emberi Jogok Világnapja alkalmából mi is bemutatjuk őket. December 17-ig van időtök, hogy az aláírásotokkal ti is támogassátok őket.

Albert Woodfox 40 éve ül magánzárkában

Órákig kínozták és megerőszakolták, hogy beismerje, amit el sem követett

Albert 43 éve ül börtönben, ebből 40 éve magánzárkában egy olyan bűncselekményért, amelyet az állítása szerint nem követett el. Nem volt tárgyi bizonyíték, ami alátámasztotta volna bűnösségét, a lousianai hatóságok ennek ellenére mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a szabadulását.

Yecenia Armentát megerőszakolták, megkínozták

Órákig kínozták és megerőszakolták, hogy beismerje, amit el sem követett

Yeceniát 2012 júliusában egy rendőrségi fogdába vitték, ahol brutálisan megkínozták, hogy ismerje be férje megölését. Mielőtt megtört volna, órákig verték, megerőszakolták, és azzal fenyegették, hogy megölik a gyerekeit. A kínzást bizonyító független orvosszakértői vélemény ellenére a “vallomását” felhasználták, hogy vádat emeljenek ellene. 

Teodora del Carmen Vásquez bűne: halvaszülés

Órákig kínozták és megerőszakolták, hogy beismerje, amit el sem követett

A salvadori Teodora 2007-ben súlyos fájdalmak után halva szülte meg gyermekét a munkahelyén. A rendőrség letartóztatta, miközben még a vértócsában feküdt. Később 30 évet kapott emberölésért. 

Costast félholtra verték, mert meleg

2014 augusztusában Costast és partnerét, aki menekült Görögországban, egy homofób és rasszista támadás során brutálisan megverték Athénban. Három helyen eltört a lába, miután folyamatosan ütötték és rugdosták. Egy év elteltével sem sikerült senkit azonosítaniuk a hatóságoknak az elkövetők közül.

Házasságra kényszerített Burkina Fasó-i lányok

A lányok többségét 11-12 éves kora körül adják férjhez Burkina Fasóban, szüleik pedig hasznot húznak az értük kapott javakból. Ezek a lányok nem járnak iskolába, és alig vagy egyáltalán nincs részük oktatásban.

Muhammad Bekzhanov: kínzás újságírásért

Órákig kínozták és megerőszakolták, hogy beismerje, amit el sem követett

1999-ben az üzbég biztonsági erők gumibottal verték, valamint fullasztásos vallatással és áramütéssel kínozták az újságíró Muhhamad Bekzhanovot. Így próbálták rákényszeríteni, hogy beismerő vallomást tegyen “államellenes” bűncselekményekben való részvételéről. Később a bíróságon felhasználták ellene ezt a “vallomást”, és 15 év börtönre ítélték. 

Saman Naseem: halálos ítélet nem létező bűncselekményért

Saman Naseemot, az iráni kurd kisebbség tagját egy lövöldözés után fogták el Északnyugat-Iránban. A tűzharcban meghalt a Forradalmi Gárda egy tagja (kormányközeli katona). Saman szerint bekötötték a szemét, majd fejjel lefelé lógatva addig kínozták, amíg beismerte a bűncselekményt, amit nem követett el. 2013 áprilisában mégis halálra ítélték két olyan bűncselekményért, amelyek a nemzetközi jog szerint nem is léteznek. 

Rania Alabbasinak családjával együtt veszett nyoma

Órákig kínozták és megerőszakolták, hogy beismerje, amit el sem követett

Rania Alabbasit, férjét és hat, 3 és 15 év közötti gyermeküket 2013 márciusában tartóztatták le a szír hatóságok. Azóta sem tudjuk, hol vannak. A rokonok próbáltak valamit megtudni a sorsukról, de a szír hatóságok semmilyen információval nem szolgáltak arról, hogy mi történt velük, hol vannak, vagy miért tartóztatták le őket.

Waleed Abu al-Khair: 15 év börtön, mert a munkáját végezte

Évekig tartó fenyegetések, letartóztatások és bírósági eljárások után az ügyvéd Waleed Abu al-Khairt 15 év börtönre ítélték 2014 júliusában. A bűne, hogy szembeszállt a Szaúd-Arábiában mindennapos emberi jogsértésekkel.

Zunar: börtön néhány Twitter üzenet miatt

A politikai karikaturista Zunar hosszú börtönbüntetésre számíthat néhány Twitter üzenete miatt. A posztokban a maláj igazságszolgáltatási rendszert kritizálta, miután egy ellenzéki vezetőt szodómia vádjával bebörtönözték. Zunar kilenc váddal néz most szembe.

Ha szeretnétek támogatni ezeket az embereket itt megtehetitek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top