Aktuális

Ez lett volna Jézus igazi arca? Meglepő eredményre jutottak a tudósok – képek

A nyugati kereszténység, de nyugodtan mondhatjuk, hogy szinte minden ember – hívő vagy ateista –, aki hallott már Jézusról, finom vonásokkal megáldott, szakállas dús, hosszú, gesztenyebarna hajú, magas, szikár fiatalembert képzel el. Lehet, hogy ennek az igazi férfiszépségnek a képe teljesen távol áll a valóságtól?
Ez lett volna Jézus igazi arca? Meglepő eredményre jutottak a tudósok – képek

Még ha ki is derül, hogy Jézusnak egészen más volt az ábrázata, mint ahogy eddig hittük, a sok évszázados berögzült képet, amit a rengeteg festménynek és vallási műalkotásnak köszönhetünk, valószínűleg nem fogja megváltoztatni.

A kísérletre, hogy rekonstruálja Jézus arcát, egy történész törvényszéki szakértő, Richard Neave vállalkozott. Az általa alkalmazott törvényszéki kutatási módszert használták Nagy Sándor és Midász király arcvonásainak létrehozásakor is.

Neave professzor két tényre támaszkodott: az egyik Júdás rögzített vallomása, melyet a keresztre feszítés előtt adott, és személyleírást tartalmaz Jézusról. A másik a korabeli szemita koponyák felépítése, melyeken számítógépes és sugaras vizsgálatokat végzett, hogy rekonstruálja egy tipikus szemita izomzatát és bőrét.

Ez lett volna Jézus igazi arca? Meglepő eredményre jutottak a tudósok – képek

A korabeli zsidó szokást követve, Jézusnak szakálla és rövid haja lehetett – szemben az elképzelt vállig érő frizurával.

Szintén a korabeli átlag szemita férfiakat véve, Jézus nem lehetett 1,50 méternél magasabb, és tekintve, hogy fizikai munkát végzett, zömökebb és izmosabb lehetett az ábrázolt szálkás figurától.

Az eredmény tehát egy sötét hajú és bőrű, erős vonásokkal rendelkező férfiarc, amiről nem könnyű elképzelni, hogy spirituális vezetőt rejtene.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top