Szabadidő

Orvos az Everesten

Ken Kamler felbecsülhetetlen segítséget jelentett a bajbajutottaknak az 1996-os, oly sok ember halálát okozó Everest-tragédia során. E napok történetének felidézése igazán szívbemarkoló.




Amiként a szóban forgó könyv előszavában Sir Edmund Hillary, sőt maga a szerző is utal rá, manapság egyre több ember érdeklődik az extrém sportok, kirívó élethelyzetek, kalandok iránt. Bátorságuk, merszük, elszántságuk olykor sokkal nagyobb, mint akár elméleti vagy gyakorlati felkészültségük. Nem véletlen tehát, hogy gyakran életükkel fizetnek a kalandért.

Ez a könyv – bár ugyancsak fokozza az érdeklődést – egyúttal józanságra is int. Egy orvos – bárhová is juttatja sorsa – mindig orvos marad. Olyan személy, aki, ha kell, ha lehetőségei és képességei megengedik, mindig az élet oldalán áll. Aki, ha kell, saját testét, önmagát használja fel példaként. A magassági halálzóna objektív dolog. Az emberek túlnyomó többsége számára végzetes környezet. Akik belekóstolnak, túlélhetik, de akár az életükkel fizethetik meg az árát. Előre senki sem tudhatja, nem is sejtheti szervezete reakcióit. Kammler doktor nem élettani ismeretterjesztő művet írt, csak borzasztóan őszintét. Megírta, hogyan látta önmagát és társait abban a helyzetben, ahol a döntések már víziók és hallucinációk egyvelegébe fonódva születnek. Ahol az emberi test és szellem egyaránt gyenge hatalom a természettel szemben. Kegyetlenül őszinte a könyv. Szerzője nem elriasztásnak szánta, hanem megfontolandó olvasmánynak. Mindenki számára, aki a hegyek szerelmesének vallja magát, és szobafalak közé zárva egy idő múltán már rosszul érzi magát. Azért, hogy ez a rosszullét a sátorban soha meg ne ismétlődhessen, végzetessé ne váljon. Máskülönben lesznek közülük olyanok, akik többé már nem helyezik el imazászlóikat, hanem az ő számukra, az ő emlékükre helyezik el azokat mások.





Szerző: Dr. Kenneth Kamler
A könyv címe: Orvos az Everesten – Sürgősségi ellátás a világ tetején – Személyes beszámoló az 1996-os Everest-tragédiáról
Kiadó: Kelly Kft. 2007 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top