Aktuális

Veszélyesek lehetnek a karácsonyi égők

17 fényfüzér közül 10 tűz- és áramütés-veszélyes – állapította meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzése.

A hatóság november 23-án megkezdte karácsonyi ellenőrzését. “A vizsgálatok leginkább az áruházláncok akcióira, az árfeltüntetés és -felszámítás megfelelőségére koncentrálnak, valamint a fogyasztók életének és biztonságának érdekében kiemelten figyeljük a fényfüzéreket” – mondta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója, Szente István az Inforádiónak. Eddig 17 karácsonyi fényfüzért vittek laboratóriumi vizsgálatra, ebből 10 nem felelt meg a biztonsági követelményeknek, tűz- és balesetveszélyesnek bizonyultak a vizsgálatokon.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, fontos, hogy kizárólag megbízható szaküzletben vásároljunk ilyen termékeket.  “Az ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy az üzletláncokban, szaküzletekben vásárolt fényfüzérek mindegyike megfelelt az előírásoknak, ugyanakkor alkalmi árusításokon, piacokon, illetve távol-keleti boltokban vett minták nem elégítették ki a biztonságossági követelményeket” – mondta. 

Vigyázz, hol veszed a karácsonyi égőket

A jótállásról 

“Ha a jótállásra kötelezett termék az otthoni kipróbáláskor nem működik, hibás, három munkanapon belül lehetőségünk van a kereskedőhöz visszavinni, aki nem mondhatja azt, hogy javítja, köteles azonnal kicserélni. Ha ezt nem tudja megtenni, vissza kell adnia a vételárat. Nem igaz ugyanez a szabály azokra a termékekre, ahol nincs kötelező jótállás, ilyenkor csak abban az esetben köteles intézkedni: javítani, cserélni, illetve a vételárat visszaadni, ha a termék eredetileg hibás volt” – emelte ki a főigazgató.

“Az internetről rendelt termékek esetében pluszgaranciát biztosít a jogszabály: az úgynevezett tizennégy napos, indoklás nélküli elállási jog értelmében a kézhez vételtől számított két héten belül indoklás nélkül meggondolhatjuk magunkat, visszaküldhetjük a kereskedőnek a terméket, aki köteles visszafizetni a vételárat” – tette még hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top