Aktuális

Egyencsomagolás és sokkoló képek – ilyenek lesznek a cigisdobozok

Májustól már nem elég, ha szövegben figyelmeztetnek a dohányzás káros hatásaira, mert kötelező lesz valamilyen elrettentő képet is dobozra tenni. Ezzel együtt nehéz lesz megkülönböztetni a cigiket, ugyanis csak egyencsomagolásban lehet majd árusítani azokat.

Eddig a szöveges üzenet is elegendő volt, de jövőre kötelező lesz az elrettentő kép is.  Persze eddig is sok cigisdobozon volt valamilyen kép, néhány igen elrettentő és néhány olyan, ami nem volt riasztó. Hát ezentúl lesz majd! A jogalkotó szerint ugyanis az eddigi képek nem voltak eléggé borzalmasak ahhoz, hogy a dohányosok lemondjanak káros szenvedélyükről. A Magyar Közlönyben megjelent és május 20-tól hatályos kormányrendelet szerint cigarettásdobozokon kizárólag olyan kombinált figyelmeztetések jelenhetnek meg, amelyek valamilyen – nagyrészt – rémisztő fotót tartalmaznak. 

Egyencsomagolás és sokkoló képek- ilyenek lesznek a cigisdobozok

Eddig elegendő volt az is, ha a gyártó feltüntette például azt a feliratot, hogy a szívkoszorúér-megbetegedés vagy a halálos szív- és tüdőbetegségek valószínűsége a dohányzásról való leszokás után csökken, már eleget is tett a kötelezettségének. De a cigarettázásnak a bőrt öregítő hatására utaló fonnyadó almáról készített fotó is megfelelő figyelmeztető kép volt eddig. A rendelet szerint a riasztó kép jobb esetben lehet egy köhögő nő is, esetleg egy kórházi ágyon fekvő beteg, mellette a családtagokkal, síró gyerekkel, esetleg egy látványosan szenvedő meztelen férfi képe. Sok mintakép azonban inkább horrorisztikus: csecsemő, akiből különböző csövek lógnak ki, amputált lábú ember, vagy különböző daganatos elváltozások riasztó felvétele. Hogy ez mennyire csökkenti majd a dohányzók számát, azt egyelőre nem tudni.

 Nem lehet majd eldönteni, melyik az ártalmasabb

Más változás is lesz a cigisdobozokon: “szövegek, szimbólumok, nevek, védjegyek, képi vagy más jelölések, valamint az ezekhez hasonló más megjelölések” május 20-tól nem lehetnek feltüntetve. Ez nagyjából annyit jelent, hogy a dobozok majdnem ugyanúgy fognak kinézni, csupán a cég nevét és a dohány fajtáját lehet majd kis betűkkel felírni. A gyártó cég logója sem kerülhet fel azontúl a dobozokra. Sokaknak felfoghatatlan, hogy miért, de még a termék nikotin- és kátránytartalmát sem lehet ráírni majd a cigidobozokra. Ez azt jelenti, hogy a vásárló nem tudja majd eldönteni, hogy az adott dobozok közül melyikben van kevésbé ártalmas cigaretta.

Egyencsomagolás és sokkoló képek- ilyenek lesznek a cigisdobozok

Még több a dohányzásról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top