Aktuális

Magyar feltalálók és a velük kapcsolatos tévhitek

Jedlik Ányos, dinamó, szódavíz, Irinyi, Puskás Tivadar és a többiek. Nemzeti büszkeségeink, akiknek találmányait, felfedezéseit álmunkból felkeltve is soroljuk, főleg ha külföldi ismerősnek mesélünk kis hazánk vívmányairól. A legismertebb városi legendákra szakosodott blog egyik első idei anyagában a magyar feltalálókhoz kapcsolódó tévhitekről rántja le a leplet.

Az urbanlegends.hu specialitása, hogy a közszájon forgó legendák hátterét feltárva rávilágít azok igazságtartalmára (vagy épp azok hiányára).

Az idén január 4-én megjelent, Ki találta fel és mikor? című posztban olyan jól ismert találmányok eredettörténetének ment utána az oldalt szerkesztő Marinov Iván, mint például a gyufa, a dinamó, a szóda vagy épp a helikopter. Ha ugyanis körülnézünk az interneten, nem egy olyan oldalt fogunk találni, ahol ezeknek a tárgyaknak a szülőatyjaként nem Jedlik Ányost, Asbóth Oszkárt vagy Irinyi Jánost látjuk majd leírva.

Jedlik, Irinyi és Asbóth
Jedlik, Irinyi és Asbóth

Hogy lehet ez?

Az urbanlegends.hu szerint a technikatörténetben kevés találmánynak van egyetlen kiötlője. Ezért aztán nem kell meglepődni, ha egy külföldi cikk mást tesz meg például a telefonközpont, a gyufa, a dinamó, a szóda vagy a helikopter atyjának, mint akit mi annak ismerünk.
Ezért aztán arra a kérdésre, hogy ki adta a világnak az adott találmányt, a válasz igen szubjektív lehet: könnyen kerülhet más a középpontba az angoloknál vagy a cseheknél, mint idehaza. Lássuk a példákat:

A dinamót és az elektromotort Jedlik Ányos adta a világnak

Bár Jedlik valóban felfedezte a két eszközt, de egyiket sem szabadalmaztatta és ismertette meg a tudományos közélettel.

Jedlik és a szódavíz

Az urbalegends.hu szerint a szódavíz már létezett, amikor Jedlik is elkészítette a frissítőt. A fóti szüret pedig feltehetően legenda: nincs korabeli bizonyíték arra, hogy Jedlik valóban járt a fóti szőlősben, Vörösmarty a korabeli forrás szerint már a kész bordalt vitte magával a szüretre, a spritzer és fröccs szavak pedig jóval későbbiek.

A gyufát Irinyi János fedezte fel

Bár Irinyi jelentős kutató volt, de csak továbbfejlesztette a gyufát, találmánya pedig hosszabb távon mellékvágánynak bizonyult.

Puskás Tivadar találta fel a telefonközpontot

A telefonközpontot nem kellett felfedezni, mert ugyanazon az elven működött, mint a távíróközpont. Egy ennél jelentősebb találmány fűződik Puskás nevéhez: ő szabadalmaztatta 1892-ben az elektronikus újságírás első fecskéjét, a Telefonhírmondót, amely előfizetésért cserében híreket, nyelvleckéket és színházi közvetítéseket szolgáltatott.

A helikopter feltalálója Asbóth Oszkár volt

Az igazság az, hogy Asbóth helikoptere nem volt működőképes, ráadásul olyan okból, amelyet egy honfitársa már sokkal korábban megfogalmazott. A helikopter valódi fejlesztői mások voltak, akik között akadtak magyarok is.

A fenti példák jól mutatják, mennyi körülményt kell mérlegelnie annak, aki valamely találmány feltalálóját szeretné minden kétséget kizáróan megnevezni. Aki hasonló legendák hátterére kíváncsi, az urbanlegends.hu oldalán megtalálja, amit keres.

További cikkek tévhitekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top