Aktuális

Egyre több nő tesz feljelentést a szilveszteri szexuális zaklatások miatt

Újabb és újabb részletek derülnek ki a szilveszter éjjelén Kölnben és más német városokban történt, nőket ért szexuális zaklatásokkal kapcsolatban. Ezt lehet tudni eddig...

Szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Más német nagyvárosokban, így Hamburgban, Stuttgartban, valamint – a Bild.de információi szerint – Frankfurtban, Berlinben, Mainban és Bielefeldben is történtek hasonló zaklatások és még most, napokkal később is folyamatosan derül fény újabb és újabb esetekre.

Kölnben eddig 100, Hamburgban 50 feljelentés érkezett a rendőrséghez. Az esetek háromnegyedében szexuális zaklatásról is beszámoltak a bántalmazott nők. Két nőt pedig a sajtóértesülések szerint meg is erőszakolhattak. Az áldozatok vallomásai alapján bántalmazóik arab vagy észak-afrikai származásúak lehetnek.

Előre kitervelhették

Heiko Maas német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a Kölnben a nők ellen elkövetett támadásokat. “Az egész (előre) megbeszélt dolognak tűnik” – mondta szerdán a miniszter ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában, és vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a kölni esetek összefüggésben állnak-e a hamburgi cselekményekkel, különös tekintettel azok tömeges jellegére. A német közszolgálati televízió egyébként beismerte hibáját, amiért a hétfő esti híradójukban nem számoltak be a Kölnben történt erőszakos támadásokról.

Maas egyúttal bírálta a nőknek adott viselkedési tippeket. “Ezeket semmire nem tartom. Egy ilyen dolog nem vezethet ahhoz, hogy a nőknek másképp kelljen viselkedniük” – szögezte le. A tárcavezető Twitter-üzenetében leszögezte, hogy “nem a nőkre hárul a felelősség, hanem a tettesekre”. Maas ezzel a bejegyzésével Henriette Reker független kölni főpolgármesternek arra a nyilatkozatára reagált, amelyet a nők viselkedésével kapcsolatban mondott. “Mindig van lehetőség arra, hogy az ember bizonyos távolságot tartson, amely egy karhossznál legyen nagyobb” – mondta Reker egy sajtókonferencián a nők védelmének módjait firtató újságírói kérdésre válaszul. Szavai gúny és éles bírálatok tárgyává váltak az interneten.

A rendőrséget bírálták

A rendőrség fellépését a német szövetségi belügyminiszter élesen bírálta.
“Kiürítik a teret. Aztán ez történik, majd várják a bejelentéseket. Így nem működhet a rendőrség” – jelentette ki Thomas de Maiziere. A Bild című napilapnak nyilatkozva a miniszter arról beszélt, hogy az elkövetőket származásuktól függetlenül meg kell büntetni.

“Ha voltak köztük menedékkérők, arról is nyíltan kell beszélni” – jelentette ki Thomas de Maiziere.

Ralf Jäger, észak-rajna–vesztfáliai belügyminiszter szerdán bejelentette, hogy a kölni szexuális zaklatások ügyében három embert azonosítottak, további részleteket azonban nem árult el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top