Aktuális

Az állam átveszi az agglomeráció közlekedését Budapesttől

A kormány és a főváros tárgyalása megegyezéssel végződhet: az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is.

A tárgyalások megegyezéssel lezárhatók – ismertette Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját az agglomerációs tömegközlekedés finanszírozásáról. A megegyezés szerint a kormány elfogadja Tarlós István főpolgármester észrevételeit, tehát Budapestnek azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége.

Az állam átveszi az agglomeráció közlekedését Budapesttől

A miniszterelnök utasította a fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a jövő heti kormányülésre adjon tájékoztatást arról, mennyibe kerül az agglomerációs településeket és a fővárost összekötő tömegközlekedés. A kormány ezt a terhet átveszi a fővárostól a Volán és a MÁV közreműködésével, készen áll a HÉV átvételére, a HÉV és a MÁV integrációjára is.

A decemberben elfogadott forrásmegosztási törvénnyel kapcsolatban a miniszter közölte, hogy az a főváros javára térítette el a kerületi önkormányzatok iparűzési adó-bevételeit. A miniszter szerint a fővárossal a tárgyalások a szolgáltatások átvételéről szólnak. Más kérdésre felelve közölte, hogy a módosított forrásmegosztási törvénnyel biztosíthatók a BKV működtetéséhez szükséges források.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top