Aktuális

Kimenekítik az esztergomi iskola falai közé szorult denevéreket

Az esztergomi József Attila Általános Iskola felújítása során befalazott denevérek kimentésére pillangóajtókat szerelnek föl.

A helyi önkormányzat hétfőn rendkívüli ülés tartott a József Attila Általános Iskola falai közé szorult közel háromezer védett denevér kimenekítése ügyében. Bánhidy László alpolgármester szerint az állatok kijárat nélkül addig élhetnek, amíg a levegőjük tart. Az önkormányzat, mint az iskola üzemeltetője, nincs közvetlen kapcsolatban a kivitelezővel, de minden segítséget megad az állatok megmentéséhez. A denevérek évtizedek óta élnek a panelszerkezetű épület szigetelésének repedéseiben.

Kimenekítik a befalazott denevéreket

Márton András, a bejegyzés alatt álló Dömösi Vadmadármentő Központ képviselője az MTI-nek elmondta, az iskolában egy hete figyeltek fel az állatokra, amelyek a panelépület résein keresztül az épület belseje felé próbáltak kiszabadulni. Eddig nagyjából 140 állatot menekítettek ki, de több ezer rőt koraidenevér lehet a leszigetelt résekben.

A rőtdenevér Magyarország leggyakoribb denevérfaja, 1901 óta védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Közép-Európában egyedülálló módon a nagyvárosokban is megtelepedett a volt szocialista országokra jellemző házgyári panelépületek hiányos szigeteléseiben. A természetvédő szerint 1-2 napos munkával be lehet építeni a pillangóajtókat a szigetelésbe, mert a beruházás előtt fotódokumentáció készült az épületről. Több ezer denevér elhullása és bomlása esetén a problémát már nem lehetne ilyen módon kezelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top