Aktuális

Hétvégén már korcsolyázhatunk a Balatonon

Az elmúlt napok fagyos időjárása meghozta a jeget a Balatonra. Ha továbbra is marad a fagypont alatti hőmérséklet, és a szél sem támad fel, a hétvégére tükörjég boríthatja a tavat, ami korcsolyázásra is alkalmas lehet.

Három-négy centiméteres jégvastagságot mértek ma Siófokon a Meteorológiai Obszervatóriumnál. Az előrejelzések szerint a héten a tó térségében marad a fagypont alatti hőmérséklet. Ha így lesz, és a szél sem támad fel, a hétvégére tükörjég boríthatja a Balatont, amire már régen nem volt példa.

Horváth Ákos, a Siófoki Obszervatórium vezető meteorológusa szerint a Balaton hétfőn kezdett el befagyni. A fagyos időjárásnak köszönhetően a nappali órákban vékony jégréteg keletkezett, mára pedig a nyílt vízen már 3-4 centiméteres jégréteg alakult ki.

Az elmúlt években alig volt rá példa, hogy a Balaton vize befagyjon, idén minden esély megvan erre. Csütörtökön erősebb szélre kell számítani, amely megrongálhatja a jég állapotát, de havazás nem várható, így könnyen elképzelhető, hogy nagy területeken lesz majd alkalmas a tó a korcsolyázásra – mondta a meteorológus a Híradónak.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az 1986-os igazi kemény télen a Balaton jege 42 centiméteresre vastagodott, amire azóta sem volt példa, általában 10-12 centiméter vastag a jégfelület. Az utóbbi időben pedig több olyan év is volt, amikor a Balatonnál egyáltalán nem jelent meg összefüggő jég.

A Balaton jege a hétvégére tehát már korcsolyázásra alkalmas lehet, de a balesetek elkerülése érdekében csak a part mentén kijelölt területeket szabad használni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top