Aktuális

Megnéztük és beleszerettünk a szabadságba!

Van egy film, egy legenda a szabadságról, öt jellemző női reakcióról, ha ki kell állni magunkért. A Mustang – szabadnak születtél című mozifilm a szabad nők világába kalauzol téged. A török filmrendezőnő bátor filmje nemcsak egy érdekes téma, amiről most világszerte beszélnek a médiában, de olyan jól sikerült, hogy most éppen egy Oscar-díjért is ringbe száll a nagyokkal.
Megnéztük és beleszerettünk a szabadságba!

Mindannyian más módon tudunk kiteljesedni, de egyvalami közös bennünk: van egy pont az életünkben, amikor tovább nem várhatunk supermanre, magunkat kell kihúzni a bajból. A Mustang című filmben szereplő öt kamaszlány mi vagyunk, nők, és ahogyan viselkedünk, ha ki kellene állnunk magunkért. Vannak, akik ha elnyomják őket, fejet hajtanak és megalázkodnak, vannak, akik az elnyomásban kompromisszumot kötnek az elnyomóval, vannak, akik látszólag belemennek, de megsemmisülnek, vannak, akik csapódnak az erősebbhez, és végül van, aki kiáll magáért és nem ismer lehetetlent. Ő a musztáng, a szabadon futó vadló, akit nem lehet betörni.

Te kivel azonosultál eddig, és kivel fogsz, miután megnézted az öt lány történetét?

Mustang – szabadnak születtél, előzetes:

 

Megkérdeztük, hogy mit gondol a témáról pár közismerten szabad nő, miután megmutattuk a film előzetesét.

Soma Mamagésa

“Tinédzserkoromtól egyfajta lázadónak tartott a környezetem, mert már csak a megjelenésemmel, reakcióimmal rendszeresen eltértem a köznormák által megszokottól. Ez nem csupán kamaszlázadás volt – ráadásul mindez a kommunizmusban –, hanem valami mélyről jövő vágy, hogy a saját én-határaimat feszegetve egyre jobban felfedezzem, majd megismerjem azt az egyedi és egyszeri nőt, aki valójában vagyok. A környezetemben már szinte szállóige az a mondásom – a másoknak való megfelelni vágyásra vonatkozóan –, hogy: még Jézus se jött be mindenkinek, hát akkor én mit akarok?”

Megnéztük és beleszerettünk a szabadságba!

Horányi Juli énekesnő

“Van egy emlékem a szabadságról, ami mély nyomot hagyott bennem: ez az a pillanat volt, mikor életemben először ültem repülőn és elutaztam Berlinbe, ahová már évek óta nagyon szerettem volna eljutni. Nem volt pénzem a repülőútra, és a kint tartózkodásra sem, ezért kölcsön kellett kérnem, de ennek ellenére csodás élmény volt az egész, mert zenélni mentem, vagyis azért utaztam oda, hogy azt az utat járjam, amiben hiszek és amit kijelöltem a magam számára, és ebben az anyagi nehézségek sem akadályozhattak meg. Szerintem ez az igazi szabadság, amikor azt tesszük, amiben hiszünk, és elérjük a kitűzött célt, bármilyen akadály is gödrül az utunkba.”

Megnéztük és beleszerettünk a szabadságba!

Dr. Lubics Szilvia fogorvos (ultramaraton-győztes)

“Szabadnak érzem magam. Van hivatásom, 3 gyermekem, mégis azt csinálom, amit szeretek és amiben hiszek. Őszintén beszélhetek a gondolataimról. Megtehetem, hogy egy átlagos hétköznapon egész délelőtt az erdőben fussak, érezhetem, ahogy összeolvadok a körülöttem levő világgal, újra és újra átléphetem a határaimat. Elindulhatok hosszú versenyeken, nem baj, ha 200-300 kilométeresek, vagy nagy hegyeken át kell futni közben, erős vagyok. Játszhatok, nevethetek a fiaimmal, a férjemmel, segíthetek más embereken. Mi ez, ha nem végtelen szabadság?”

Megnéztük és beleszerettünk a szabadságba!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top