nlc.hu
Aktuális
Az autóvezetés segít megőrizni az agy épségét

Az autóvezetés segít megőrizni az agy épségét

Sokan féltik idős rokonaikat az autóvezetéstől, pedig valójában mentális és fizikai egészségükre is jó hatással lehet, ha a volán mögött maradnak.
Az autóvezetés segít megőrizni az agy épségét

A kérdés, hogy szabad-e autót vezetni időskorban, megosztja az embereket. Elsőre azt gondolnánk, hogy az öregedéssel járó kellemetlenségek – mint a szem fokozatos romlása, ízületi fájdalmak vagy akár a lassabb reakcióidő – mind azt indokolják, hogy ahogy öregszünk, fel kell hagynunk az autóvezetéssel.

Erre cáfolnak rá a közelmúltban végzett kutatások. A Columbia Egyetem professzora, dr. Guohua Li elmondta, hogy azoknál az időseknél, akiknek felnőtt élete szerves részét képezte a mindennapos autóvezetés, az azzal való felhagyás depresszióhoz és az általános egészségi állapot megromlásához vezet. Viszont ha a volán mögött maradnak, az segít az önkontroll és a függetlenség érzetének fenntartásában. Ez fokozottan igaz azoknál az embereknél, akik olyan helyen laknak, ahol rosszak a tömegközlekedési lehetőségek, és autó nélkül teljesen elszigetelnék magukat a külvilágtól.

Az időskori autóvezetés mellett a legerősebb érv mégis az, hogy segít az agy normál működésének megőrzésében, hiszen folyamatos edzésben tartja azt. Így megelőzhető az olyan betegségek kialakulása, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top