Aktuális

Kiválik Pest megye a Közép-magyarországi régióból

Pénteken jelentik be a Megyeházán, Pest megye kiválik a Közép-magyarországi régióból. A megye 2018-tól kezdhet önálló életet.

Pest megye jóval fejletlenebb Budapestnél, de amíg egy régióhoz tartoznak, a főváros felhúzza a statisztikai adatokat, ezért a megye sokkal kevesebb uniós pénzre pályázhat, mint önállóan. A válást az unió szinte biztosan jóvá fogja hagyni, Pest megye önálló élete 2018-tól kezdődhet.

Természetesen nem arról van szó, hogy a megye önállóan akar szerencsét próbálni a nagyvilágban, ezért kiválik Magyarországból. Csak a Közép-magyarországi régiótól és Budapesttől búcsúzik, hogy 2021-től külön régióként pályázhasson az uniós fejlesztési pénzekre.

A Pest megyei Városháza - fotó: Wiki
A Pest megyei Városháza – fotó: Wiki

A megyei közgyűlés 2015 októberének végén szavazta meg a kiválást, a kormány pedig december végi rendeletében elindította a folyamatot. A válást még az Európai Bizottságnak és az unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak is szentesítenie kell, döntés 2016 végére várható. Az új régióhatárok 2018 elejétől lépnek életbe, vagyis Pest megye majd csak a 2021-ben kezdődő uniós támogatási ciklus pénzeire pályázhat önállóan.

Pest megyében alacsonyabb a foglalkoztatás, mint Budapesten, fejletlenebb az ipar, rosszabb a lakosság egészségügyi, óvodai, iskolai ellátása. Fejlesztésre szorul az úthálózat, és fel kell zárkóztatni a megye leszakadó településeit is. A problémák megoldásához európai uniós forrásokra lenne szüksége, de épp ebben akadályozta Pest megyét a régióhoz tartozás – írja az Origo.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top