Aktuális

Levehetik az uberes autók rendszámtábláját

Egy újonnan készülő rendelet értelmében levehetik az uberes autók rendszámtábláját, ha a sofőr a jogszabályokkal ellentétes fantomtevékenységet folytat.

2016 eddigi legnagyobb demonstrációját tartották a taxisok pár hete a fővárosban. A sofőrök az Uber, vagyis utazásmegosztó alkalmazás ellen tüntettek. A vita és a nézetkülönbség nem csillapodik, sőt szinte világszintűvé vált, a francia taxisok tüntetése után a héten már a kenyaiak is kormányuk segítségét kérték.

A különböző taxi szolgáltatók követelései lényegében megegyeznek, hiszen a magyarországi taxis piac minden szereplőjére, így az uberesekre is ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni. A legnagyobb probléma ugyanakkor az, hogy az Uber gyakorlatilag nem létezik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára úgy tudja, az egyesült államokbeli központú multinacionális vállalat magyarországi tevékenységét két holland cégen keresztül végzi, az egyik a beérkező hívásokat fogadja, ellenőrzi az utasokat, amikor a gépkocsivezető jelzi a fuvar végét, a másikhoz pedig a szolgáltatásért járó pénz fut be. A bevétel 20 százaléka cégnél marad, a fennmaradó részt pedig a gépkocsivezetőnek utalják.

Magyarországon is létezik egy bejegyzett Uber-cég, amit két fiatalember irányít, akiknek a szerepük gyakorlatilag csupán annyi, hogy irányítják a marketinget, és a külvilág felé képviselik a céget.

Levehetik az uberes autók rendszámát

Az államtitkár úgy gondolja, nemcsak az uberes gépkocsivezetők sértik a magyar jogszabályokat, hanem az utasok is, akik a szolgáltatást igénybe veszik. A hivatalos taxisoknak ugyanis, akik szorgalmazzák a rendelet megreformálását, nagyon szigorú és drága követelményeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy dolgozhassanak, míg az uberesek ezeknek a feltételeknek szinte egyáltalán nem tesznek eleget. A taxisok szerint a jogszabályok ilyen jellegű kijátszása minden, csak nem fair verseny.

A szabálytalanságok kiszűrése érdekében a minisztérium már készít egy előterjesztést, amelynek jóváhagyását követően levehetik az uberes autók rendszámtábláját, gátat szabva ezzel a törvénnyel ellentétes fantomtevékenységeknek – hangzott el az M1 csütörtök esti műsorában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top