Aktuális

A tanárok nem fogadják el a köznevelési kerekasztalt

Kedden ülésezett a Köznevelési Kerekasztal. A 737 intézményt számláló Tanítanék Mozgalom számára a kerekasztal szereplői és szándékai elfogadhatatlanok.

Kedden írtuk meg: lesz kréta – bankkártyát kapnak az iskolák. A Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter által életre hívott Köznevelési Kerekasztal reggel ülésezett, a tárgyalásról az az országos tiltakozást elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója, Madarász Péter is elégedetten állt fel.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, és Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója – fotó: MTI, Szigetváry Zsolt
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója – fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

Az eddig 737 intézményt számláló Tanítanék Mozgalom ellenben nem látja rózsának a helyzetet –, maga a kerekasztal elfogadhatatlan számukra mind a szereplők, mint a szándékaik tekintetében. 

Közleményüket változtatás nélkül közöljük:

A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által a tegnapi napra összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtunk arról, hogy előzetes félelmeink jogosak voltak. Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. 

A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása; valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt. 

Nem fogadjuk el a diktátumként ránk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarunk, ez a kerekasztal ezek elérésére jelen formájában alkalmatlan.

A kormány hiába akarja összemosni az elégedetlenségi mozgalom egyik emblematikus figurájának véleményét a tiltakozó intézmények valódi akaratával. A Herman igazgatója a saját nevében nyilatkozhat, mi viszont a 737 csatlakozó intézmény nevében nyilvánítjuk ki álláspontunkat:

A Köznevelési Kerekasztal működése, szereplői, szándékai számunkra elfogadhatatlanok.

Emlékeztetőül:

  1. Követeljük, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, és haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez!
  2. Követeljük, hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek! Az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova.
  3. Követeljük, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6%-át, az átlátható, kiszámítható és stabil normatív oktatásfinanszírozás érdekében!
  4. Követeljük, hogy az intézmények napi működését lehetetlenné tevő, a tanulók és a pedagógusok számára elviselhetetlen helyzetet okozó közismert problémákat a jogszabályok és az utasítások azonnali módosításával haladéktalanul kezeljék!

Kérjük az oktatás ügyéért elkötelezett kollégáinkat, szülőket, diákokat, szervezeteket, hogy jelenlétükkel bizonyítsák, hogy valódi, rendszerszintű változásokra van szükség! Legyünk ott február 13-án a Kossuth téren minél többen!

A Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott intézmények képviseletében:

Budapest, 2016. február 10.

Törley Katalin – A Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium KT elnöke

Pilz Olivér – A Miskolci Herman Ottó Gimnázium KT elnöke

Pukli István – intézményvezető Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top