Aktuális

Ezek a leggyakoribb hazai gyermekbetegségek

A KSH adataiból látni: évente majdnem 200 ezer gyerek kerül kórházba, noha az esetek nagy része megelőzhető lenne. Mit tehetünk?

Az újszülöttkori és a mentális problémák, a viselkedési zavarok, a táplálkozási hiánybetegségek, a bőrbetegségek, a balesetek és a fertőző betegségek a leggyakoribb megbetegedések a magyar gyermekek körében – írja a KSH 2015-ös Egészségjelentésére hivatkozva a hvg.hu.

A lap szerint a K&H Gyógyvarázs betegek világnapja alkalmából készült gyűjtéséből és kutatásából kiderül, hogy az említett megbetegedések tizedéért a mennyiségileg és minőségileg sem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé. Az egyik legjellemzőbb ezek közül a vashiányos vérszegénység, de az öt év alatti gyerekek esetén a kórosan alacsony testsúly is jellemző – mindkettő további egészségügyi problémákat okozhat hosszú távon.

A mentális és viselkedési zavarok a 15 év alatti korosztály 11 százalékát érintik. Ezen belül nagyjából hasonló aránnyal vannak jelen a depressziós, a szorongásos és a viselkedési problémákkal küzdő gyerekek. Megjegyzik: sajnos ezen problémák egy részéért a szülők tehetők felelőssé. Az alkohol és a droghasználat, az erőszakos viselkedés, a szexuális bántalmazások ugyanis gyakorta jelen vannak a kiváltó okok között.

A negatív környezeti hatásokat szintén a gyerekbetegségek okai közé sorolhatjuk. Ide tartozik például a légszennyezettség, a beltéri szilárd tüzelőanyagok használatából származó égéstermékek jelenléte a lakás levegőjében, a kültéri porszennyezettség, valamint az egészséges ivóvíz és csatornázottság hiánya.

Íme, a leggyakoribb hazai gyermekbetegségek

Kijelenthető, hogy a szülőkre hatalmas felelősség hárul a gyermekbetegségek megelőzésében, mivel a nem megfelelő minőségű és rendszertelen táplálkozás, a passzív dohányzás, a mozgásszegény életmód, a szobában működő szenes kályha mind negatív hatással bír a gyermek egészségére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top