Aktuális

6 dolog, amit nem tudtál Teréz anyáról

Teréz anya római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója volt, aki a Nobel-békedíj mellett számos kitüntetést kapott áldozatos munkájáért.

Teréz anya Szkopjében született, ami akkor az Oszmán Birodalom része volt. Édesapja sikeres albán építkézési vállalkozó volt, édesanyja, aki fontos szerepet töltött be a Szent Szív egyházközségben, otthon a háztartást vezette.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia
  • Kalkuttai Boldog Teréz születési neve albánul Agnes Gonxha Bojaxhiu, arománul: Agnesa Antigona Gongea Boiagi.
  • Ágnes 18 éves korában már tudta, hogy missziós nővér szeretne lenni Indiában. 1930-tól 1948-ig hittant és földrajzot tanított a Szent Mária szerzetesi iskolában Kalkuttában. 1944-től igazgatója lett az intézménynek.
  • Egy útján Indiában egy harmadosztályú kocsiban óriási volt a tömeg. Ott tapasztalta meg Teréz anya igazán a nyomort és a szegénységet. Ekkor érezte meg, mi a küldetése: úgy gondolta, nincs joga ahhoz, hogy a kolostorban éljen jó körülmények között, miközben szegény embereket szolgál.
  • Elismerései páratlanok: XIII. János pápa békedíjat, Kennedy-díjat, Nehru-díjat, Albert Schweitzer-díjat, Szabadság Érdemérmet, Kongresszusi aranyérmet és Nobel-békedíjat kapott.
  • II. János Pál pápánál tett látogatása során 1983-ban szívroham érte. A második szívroham után 1989-ben pacemakert kapott.
  • Halálát követően a boldoggá avatási eljárást a szokásos öt év helyett egy évvel elindították. A szentté avatáshoz szükséges két csoda egyike Monica Besra hasi daganatának gyógyulása, a másik csoda egy 35 éves brazil férfi tudományosan nem megmagyarázható gyógyulása volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top