Aktuális

Előkészületben az országos pedagógussztrájk

A Pedagógusok Szakszervezete továbbra sem vesz részt a Közoktatási Kerekasztal munkájában, viszont elkezdik az országos sztrájkot szervezni.

Hónapok óta kérik, követelik a pedagógusok, hogy a szaktárca érdemben tárgyaljon és foglalkozzon az oktatással, mert minden szegmensében baj van. A tanárok nem béremelést, hanem méltó körülményeket és feltételeket, egy jól működő közoktatási rendszert akarnak, ennek dacára a kormányoldalon még mindig ott tartanak, hogy “mekkora béremelést akarnak a tanárok”, “miért balhéznak, hiszen már rendezték a fizetésüket”. Legutóbb éppen a miniszterelnök beszélt erről a Parlamentben. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke nem akar számháborúzni, viszont azt fontosnak tartotta elmondani, hogy bár az Orbán-kormány valóban emelte korábban a pedagógusok bérét, egyúttal megszüntetett egy sor korábban járó bérpótlékot és más kiegészítést, és növelték is a tanárok kötelező óraszámát, vagyis jóval többet kell dolgozniuk az összességében alig nőtt jövedelmükért. De a pedagógusok nem is a bérük miatt tüntettek, az egész oktatás rendszerét akarják megváltoztatni.

Az egész társadalomnak van véleménye az oktatás helyzetéről, ezt a szombati demonstráció bebizonyította – mondta el az NLCafénak Galló Istvánné. – Katartikus volt a tüntetés végén az 5 perces néma csend, amit Sándor Mária, a fekete ruhás nővér kért a tömegtől. Frappáns válasz volt arra a kormányzati kijelentésre, hogy a pedagógusok csak balhézni jöttek.”

A Pedagógusok Szakszervezetének országos elnöksége hétfőn értékelte az eddigi történéseket. Ez a negyvenfős testület lefedi az egész országot, hiszen a 19 megye elnöke és a főváros elnöke is ott volt, részt vettek rajta a szakmai tagozatok elnökei és az ügyvivők is. Pénteken, még a demonstráció előtt, a sztrájkbizottság tagjai találkoztak Rétvári Bence államtitkárral. A három és fél órás egyeztetés a még decemberben elküldött és a sztrájkbizottság által összeállított 25 pontos követelésről folyt, amelyben a megoldási javaslatok is szerepeltek a követelések mellett. A tárgyalás végül azzal zárult, hogy a megvalósítások mikéntjéről nem azonosak a sztrájkbizottság és a kormány elképzelései, a kormány javaslatait tehát továbbra sem fogadta el a sztrájkbizottság.

fotó: Marjai János
Fotó: Marjai János

“Tartsd szárazon a puskaport!”

A Pedagógusok Szakszervezete bízik a további tárgyalások sikerében, de elkezdték egy országos pedagógussztrájk előkészítését. “Ez egy nagyon komoly munka, ami nem egy-két nap alatt zajlik – mondta az elnök. – A Köznevelési Kerekasztalt látva, oda továbbra sem megyünk. Elsőként meg kell fogalmazni a sztrájk céljait, aztán pedig fel kell mérni a sztrájkkészséget, vagyis azoknak a számát, akik vállalják a sztrájkot. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a szakszervezet sem rábeszélni, sem lebeszélni nem akarja a kollégákat, és ezt nem is teheti meg. A sztrájkjog alkotmányos jog, és mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy él-e vele. Az is fontos, hogy ez a sztrájk nem a munkáltatóval szemben zajlik, hanem a kormányzati intézkedésekkel szemben, de ez lehetséges, mert van erről Legfelsőbb Bírósági állásfoglalás. Például egy óvoda vezetője egyáltalán nem tehet arról, hogy a dadusok 2008 óta nem kaptak béremelést, tehát nem a munkáltató ellen irányulna a sztrájk, ráadásul egy óvoda nem is a Klik fenntartása alatt működik. Tehát szó sincs róla, hogy meghirdettük a sztrájkot, csak a szervezések előkészületeit kezdtük el” – hangsúlyozta a Pedagógusok Szövetségének elnöke.

Szegeden már el is kezdték

A megyei pedagógusok közül Szegedről csatlakoztak a legtöbben a miskolci tanárokhoz – írta meg a delmagyar.hu. Pap Jánosné, szegedi szakszervezeti vezető azt mondta, hogy elkezdik felmérni, hogy náluk hány tanár hajlandó sztrájkolni. Szegeden 26, a megyében összesen 29 intézmény csatlakozott tegnapig a tanitanek.com oldalon a miskolci tanárok felhívásához. “Felmérjük, hány tanár hajlandó sztrájkolni, mekkora a munkabeszüntetés társadalmi támogatottsága” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. 

Itt olvashatsz még többet a pedagógusok helyzetéről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top