Aktuális

Bogárháton, avagy lehet egy cserebogárpajor is cuki

Mindenféle állatos mesét ismerünk, a bogarak azonban ritkán szerepelnek bennük. Na jó, persze ott vannak a katicák meg a pillangók… De egy bütykös csótányról kevesen írnak mesét, vagy verselnek. A Bogárháton előadásain ez is megtörténhet!

Miből lesz a cserebogár?

Sasvári Zoltán gyerekkorában lett bogaras, ugyanis már 5 évesen elbűvölték őt ezek az apró állatok. A tapasztalata pedig az, hogy az emberek nem ismerik a rovarokat, és félnek tőlük, gyakran el is tapossák őket. Néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy az a legjobb, ha megismerteti a gyerekekkel és a felnőttekkel egyaránt ezeket a különleges állatokat, mert akkor rájönnek, hogy milyen hasznosak, szépek és érdekesek a rovarok.

“A gyerekek annyira élvezik az interaktív játékainkat, hogy hangosan sikítanak az örömtől. Egyáltalán nem félnek az állatoktól sem, mert szívesen megsimogatják őket. Egy kislány egyszer annyira beleszeretett egy cserebogárpajorba, hogy hosszasan simogatta, és haza akarta vinni” – mesélte Zoltán, a Bogárháton ötletgazdája.

Bogárháton, avagy lehet egy cserebogár pajor is cuki

Környezeti nevelés kicsit másként

A Bogárháton előadása bárhol lehet: szabad levegőn, egy iskolai tanteremben, könyvtárban, óvodában vagy egy szállodában. Az a fontos, hogy jókedvűen ismerjék meg a látogatók a rovarokat. Zoltán nem egyedül tartja az előadásokat, hanem felesége segítségével. Ő készíti a maketteket, a felesége pedig a játékokat és a meséket találja ki a különböző témákhoz. A makettek általában jó nagyok, hogy a gyerekek kedvükre fogdoshassák őket, megismerjék a részeiket. Zoliék igyekeznek a háromévesekhez és az iskolásokhoz is a saját szintjükön szólni, és az előadások hossza is éppen annyi, amennyire a kicsik figyelni tudnak. Ha felnőtteknek kell előadást tartani a rovarokról, akkor azt is megoldják, ilyenre is van példa. Vannak kis mesejátékaik, de több állomásos work shopjaik is, ahol az egyes állomásokon vegyes csoportokban mehetnek körbe a gyerekek és nemcsak tudást kapnak, hanem pontokat is a jól megoldott feladatokért, a végén pedig ajándékot. A repertoár igen széles, a farsangi időszakban bogárréti jelmezbál van, tavasszal a vízi tündér kiszabadítása van napirenden, míg nyáron a Földet kell megmenteni Bogárrét lakóival.

Bogárháton, avagy lehet egy cserebogár pajor is cuki

Nemcsak a hazai rovarokkal lehet találkozni a Bogárháton előadásain, hanem más fajokat is bemutatnak, például a kéregutánzó sáskát, a koronás levéllábú sáskát vagy a bütykös csótányt. A Bogárháton mint kezdeményezés egyedülálló, csak ők foglalkoznak a rovarok ilyenfajta népszerűsítésével. Az országban bárhova szívesen elmennek előadást tartani, és biztosan visznek magukkal élő állatokat is.

 Itt olvashatsz még többet a rovarokról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top