Aktuális

Lázadnak a DJ-k az egyetemi képzés ellen

Lemezlovasokat képeznek a pécsi egyetemen. A hazai DJ-ket ugyanakkor máris aggasztja a képzés vezetőjének személye és az oktatás tematikája.

Szakmai aggályokat vet fel a Pécsi Tudományegyetemen indított lemezlovasképzés a közösségi oldalakon tett bejegyzések tanúsága szerint. A magyar DJ-k és klubok vezetői nem feltétlenül tartják jó iránynak, ha egy tanfolyamot végzett, mindössze hároméves szakmai múlttal rendelkező fiatalember okítja a képzésben részt vevő öt hallgatót.

A DJ-k nem tartanak a konkurenciától

Állításuk szerint korántsem a konkurenciától tartanak, inkább csak az nyugtalanítja őket, vajon mennyire tanulható meg egy féléves kurzus során, tapasztalatok hiányában ez a szakma. Kérdésként vetődik fel bennük az is, hogy Somodi Imre, a kurzus vezetője, vajon megfelelően kvalifikált-e a tanításhoz.

A DJ Szövetség – Magyar Lemezlovas Egyesület kommunikációért felelős alelnöke, Gángó Krisztián úgy véli, a szövetség minden hasonló kezdeményezést örömmel fogad. Véleményt azonban nem tudnak alkotni a fakultatív kurzusról, mivel annak tematikáját nem ismerik. Sem az egyetem, sem a képzés vezetője nem kért tőlük szakmai egyeztetést.

Nyugtalanítja a dj-ket a pécsi egyetem lemezlovas-képzése

A lemezlovasoknak nemcsak a zenék mixeléséhez kell érteniük

Gángó Krisztián szerint a DJ-szakma nemcsak a zenék mixeléséről szól. Szükséges hozzá az alapvető jogi ismeretek elsajátítása, hogy a lemezlovasok legálisan végezhessék tevékenységüket, de a West Balkánban történt baleset óta különös hangsúlyt fektetnek a biztonsági és műszaki ismeretek elsajátítására is.

Az egyesület jelenlegi tagjai között többen már évek óta oktatnak, mint például Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique, aki egyetemi docensi címmel is rendelkezik, és több felsőoktatási intézményben óraadó tanár, vagy Nyújtó Sándor, alias DJ Newl, aki több, OKJ-s képzést adó DJ-iskolában is tanított már. De például a szervezet másik alelnöke, Spiegelhalter László (Spigiboy) is tanári végzettséggel rendelkezik. Somodi Imre egyébként nem tagja a több mint ezer főt számláló Lemezlovas Egyesületnek.

Többszörös volt a túljelentkezés a lemezlovasképzésre

A pécsi egyetemen február 9-én indult az egy féléves lemezlovasképzés. Dr. Hatvani Zsolt, a Szentágothai János Szakkollégium igazgatója úgy tudja, a kurzust kizárólag a Természettudományi kar diákjai között hirdették meg, de még így is többszörös volt a túljelentkezés. Az első szemeszteren végző öt diák diplomát nem, de egy tanúsítványt és néhány kreditet kaphat majd a tanfolyam végén. A jelentkezéshez nem volt szükség semmilyen előképzettségre.

A kurzus ötletet egyébként a pécsi illetőségű DJ-től, Somodi Imrétől származik, aki saját elmondása szerint országos versenyeken ért el helyezéseket, neves szórakozóhelyeken lépett fel, a pécsi Szenes Klub rendszeres lemezlovasa. A hangtechnikát és technikai eszközöket is ő biztosítja a gyakorlati órákra. A szakkollégium igazgatója felkarolta a kezdeményezést, megszervezte a képzést, és helyet adott a tömbösített óráknak. Dr. Hatvani Zsolt megjegyezte, a szemeszter tematikájáról a tudományos tanáccsal konzultáltak, akik teljes mértékben támogatták az elgondolást – tudta meg a Híradó.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top