nlc.hu
Aktuális
Meghalt Umberto Eco

Meghalt Umberto Eco

Elhunyt Umberto Eco olasz író, esztéta, irodalomtörténész, a modern olasz irodalom egyik nagy alakja, A rózsa neve című regény szerzője. 84 éves volt.

Otthonában érte a halál Umberto Ecot, régóta küzdött a rákkal – írja a Propeller.hu külföldi forrásokra hivatkozva. Umberto Eco Alessandriában született. A torinói egyetemen filozófiából doktorált, később tanított is itt. 

Harminckilenc éves korában a szemiotika professzorának, egyben tanszékvezetőnek nevezték ki a bolognai egyetemen. Számos irodalmi folyóirat munkatársa volt. Első regénye, az 1980-ban megjelent A rózsa neve a nyolcvanas évek legnagyobb könyvszenzációja lett. A mű keletkezésének indítékairól egy interjúban szarkasztikusan így nyilatkozott: Meg akartam ölni egy szerzetest.”

 

Wikipédia
Wikipédia

Az első regény bravúrját többi regénye nem tudta megismételni. A 2010-ben megjelent A prágai temető című regényében az irodalom leggonoszabb karakterét kívánta megteremteni.

Az író több rangos irodalmi kitüntetést megkapott, többek között a Strega-díjat, a Médicis-díjat, a Cesare Pavese-díjat, az Asztúria Hercege Díjat, az Osztrák Állami Díjat, 2007-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top