Aktuális

Elkaszálták a SZÉP kártyát és az Erzsébet-utalványt

Magyarországnak változtatnia kell a SZÉP kártya és az Erzsébet-utalvány rendszerén.

Nem egyeztethetők össze az uniós joggal a Széchenyi-pihenőkártya és az Erzsébet-utalvány egyes elemei, mivel akadályozzák a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, így kiszorítják a külföldi cégeket a piacról – döntött az Európai Unió bírósága.

Azért állapítottak meg kötelezettségszegést Magyarországgal szemben, mert az adókedvezményeket kizárólag SZÉP kártya és Erzsébet-utalvány használata esetén lehet igénybe venni, ezzel kizárva minden más, nem magyar céget a piacról.

A SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány ellen döntött az Európai Bíróság

A kormány még 2012-ben módosította az adószabályokat, akkor az addig a piacon lévő cafeteriautalványok elvesztették a kedvezményeiket. Az Erzsébet-utalvány és a SZÉP kártya kiszorította a piacról a francia cégeket, az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo szerint ez jogellenes volt, feljelentették Magyarországot az EU-nál. 

A bíróság közleménye szerint a kötelezettségszegő tagállamnak, vagyis Magyarországnak a lehető leghamarabb teljesítenie kell az ítéletben foglaltakat,vagyis meg kell változtatnia az irányelvekkel ellentétes gyakorlatot – írja az Index.

Akinek utalványa van, nem kell aggódnia. “Az Erzsébet-utalványok – akár papíralapon, akár kártyán rendelve – továbbra is a béren kívüli juttatás részeként adhatók, ezt a hatályos adójogszabályok biztosítják. Az Erzsébet-utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása elektronikus kártya formájában is zavartalanul folyik tovább” – írják az ítélet meghozatala után az Erzsébet-program honlapján egy közleményben.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top