nlc.hu
Aktuális
Magyar régiók is bekerültek az unió legszegényebbjei közé

Magyar régiók is bekerültek az unió legszegényebbjei közé

Az Eurostat legfrissebb felmérése szerint négy magyar régió került az Európai Unió 20 legelmaradottabb térsége közé.

Annak ellenére, hogy hazánk a volt keleti blokk országai közül a legtöbb uniós támogatást hívta le, az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP) tekintve Észak-Magyarország az uniós átlag 42 százalékát érte el csupán 2014-ben, Észak-Alföld 43, Dél-Dunántúl 45, Dél-Alföld pedig 47 százalékát. Ezzel ez a négy magyar régió az Európai Unió húsz legszegényebb területe között található – írja hétfői számában a Magyar Nemzet és a Világgazdaság.

Az unió statisztikai hivatala szerint Közép-Magyarországon az uniós átlag állampolgáraihoz viszonyítva valamivel magasabb az életszínvonal, hiszen ebben a régióban 107 százalékos a mutató, Nyugat-Dunántúl valamivel 70 százalék fölötti. Összességében az Unió nyolcadik legszegényebb régiója a magyar.

Az Eurostat felmérése az unió 276 területi egységét vizsgálta. Pozsonyban 186, Prágában 173 százalék az egy főre jutó GDP az EU-s átlaghoz képest, míg a leggazdagabb londoni legbelsőbb kerületekben 539 százalékon áll ez a mutató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top