Aktuális

Malala Juszufzai: “Megígértem magamnak, hogy jobb országgá teszem a hazámat”

Az Oscar-díjas Davis Guggenheim alkotása megdöbbentő részletességgel mutatja be a Nobel-békedíjas emberjogi aktivista, Malala életét.

Malala Juszufzai pakisztáni diáklány személye és története 2012-ben vált világszerte ismertté, amikor tálib szélsőségesek több lövéssel megsebesítették egy iskolabuszon a pakisztáni Szvát-völgyben. A támadás idején mindössze 15 éves lány emberjogi tevékenysége és a tálib uralom ostorozása miatt került a terroristák célkeresztjébe. A Szvát-völgy ugyanis tálibok fennhatósága alá került, akik bezárták a lányiskolákat, betiltották a zenét, a televíziót és korlátozták a nők jogait. Malala tiltakozásul az interneten kezdett kampányolni a szélsőséges intézkedések ellen, és a nők oktatáshoz való jogának szószólója lett.

Nem tudták elhallgattatni

A fiatal lány több halálos fenyegetést is kapott akkoriban, ő azonban nem hagyott fel buzdító tevékenységével. 2012 októberében fegyveresek állították meg a buszt, amelyen Malala utazott, és több lövést adtak le rá, az egyik a fejét találta el. Felépülése akkor kilátástalannak tűnt, ám csodával határos módon meggyógyult. A fiatal lány ezt jelnek tartja, úgy véli nem véletlenül élte túl a merényletet: “Úgy gondolom, okkal maradtam életben, méghozzá azért, hogy segítsek másoknak, és folytassam az oktatásért vívott harcomat.”

Malala azóta is minden lehetséges fórumon felemli szavát a nők tanuláshoz való jogáért. Számtalanszor felszólalt nyilvánosan, szónokolt az ENSZ ülésein, és létrehozta a Malala Fund alapítványt, amely gyűjtőakciókat is szervez a tizenéves lányok magas színvonalú középszintű iskoláztatásának támogatására. Munkásságát 2014 októberében Nobel-békedíjjal ismerték el, akkor mindössze 17 éves volt. “Optimista vagyok a lányok oktatási lehetőségeivel kapcsolatban, és reménykedem a változásban, ugyanakkor nagyon izgat, hogy mikor fog mindez végbemenni. Mikor oldjuk meg a helyzetet? Mikor fordulnak jobbra a dolgok? 100 év múlva? 50 év múlva? 30 év múlva? Mennyi időnek kell eltelnie?

Most kell felszólalnunk az oktatás mellett, mert ha hallgatunk, akkor a világ vezetői, akiknek gyermekei kiváló iskolákban és egyetemeken tanulhatnak, nem szánnak figyelmet arra, hogy a tanulás lehetőségét másoknak is megadják.

Ezért fontos, hogy most azonnal felhívjuk a figyelmet az ügyre. Továbbra is napirenden kell tartanunk a kérdést” – mondja elkötelezetten.

Malala Juszufzai:

“Segítek a népemnek a béke megteremtésében”

Édesapja, Ziauddin Juszufzai szerint Malala mindig is határozott volt, és kicsi korától kezdve kiállt az igazáért. A tanár apuka szintén támogatja a nők oktatását, és a lány családja mindenben kiáll az Malala mellett. “Mindig is látszott, hogy tehetséges szónok, már egészen kicsi korában is nagyon jól tudott érvelni, átlátott dolgokat, nyitott volt és érdeklődő. Nem tudtam, pontosan mivel fog később foglalkozni, de láttam benne a lehetőségét annak, hogy orvos, politikus vagy valamilyen vezető lesz. Mivel szeret tanulni és iskolába járni, mi mindig segítettük, bátorítottuk ebben” – mondja az édesapa. A család a támadás után az Egyesült Királyságba költözött, itt most biztonságban vannak, és nagy örömmel fogadták őket. Malala jelenleg középiskolába jár, és mindent megtesz azért, hogy később az oxfordi egyetemen folytathassa tanulmányait. Leginkább a filozófia, a politológia és a közgazdaságtan érdekli, tudását és tapasztalatait azonban szülőhazájában szeretné majd hasznosítani. “Remélhetőleg a következő 10 évben befejezem az iskolát és az egyetemi tanulmányaimat, és szeretnék fontos munkát végezni Pakisztánban, segíteni a gyermekeket abban, hogy iskolába járhassanak. Elkötelezett vagyok az országom mellett. Megígértem magamnak, hogy jobb országgá teszem a hazámat, segítek a népemnek a béke megteremtésében, és gondoskodom arról, hogy minőségi oktatásban részesülhessenek, és felvirágozhasson az ország. Szomorú szembesülni azzal, hogy a világ egyik felén modern technológia és rengeteg új eszköz áll rendelkezésünkre, míg a másik végén a gyermekek nem járhatnak iskolába, és néhányan a legalapvetőbb dolgokhoz sem juthatnak hozzá. Abban reménykedem, hogy amennyire erőmből telik, segíthetek az országomnak.”

Malala történetéről az Oscar-díjas Davis Guggenheim megindító dokumentumfilmet készített. Az alkotás a lány életének merénylet előtti és utáni szakaszát is bemutatja, valamint bepillantást enged a mindennapjaiba: láthatjuk családja és barátai körében, de aktivistaként is, amint a nők jogaiért szónokol.

A Malala című alkotást számos országban bemutatták a mozikban, hazánkban azonban csak a National Geographic Channel műsorán lesz látható. Bemutató 2016. március 5-én, szombaton este 21 órakor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top