Aktuális

Ők a többség, mégis kisebbségnek tűnnek – női orvosok

Tudtad, hogy a magyar orvostársadalom több mint fele nő?

Bár többségben vannak ma Magyarországon a női orvosok, a kórházak, egészségügyi intézmények és szervezetek vezető pozícióiban csak elvétve látni nőket. Ennek tükrében nyitja meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a nőnap közeledtével minikiállítását, ami az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma korába, életébe és Svájcban szerzett diplomájának honosításáért, illetve a nők egyenjogúságáért folytatott több évtizedes harcába nyújt betekintést. (A honosítás megalázó gesztusát a vizsgáztató dr. Korányi Sándor prof. egyébként tüntetően szívélyes beszélgetéssel váltotta ki – a szerk.)

A nők az orvosok körében is alulreprezentáltak a vezető pozíciókban
A nők az orvosok körében is alulreprezentáltak a vezető pozíciókban

A kiállítás megnyitója apropóján kerül sor egy beszélgetésre is (2016. március 4., péntek 16.30–18.00) a múzeumban, aminek során a mai magyar női orvosok helyzetéről, a minden téren maximális helytállás miatti kényszerű “szupernőségéről” beszélget Győrffy Zsuzsa, a hazai orvosok helyzetét feldolgozó Orvosnők Magyarországon című könyv szerzője dr. Hódi Gabriella kardiológussal és dr. Milák Piroska pszichiáterrel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top