Aktuális

Már az USA-ban is született a Zika-vírus miatt sérült baba

Az utóbbi évek legnagyobb egészségügyi pánikhullámát keltő Zika-vírus már az USA-ban is szedi áldozatait.

Az amerikai egészségügyi hatóságok jelentése szerint kilenc terhes nőnél állapították meg a Zika-vírussal való fertőzöttséget. Közülük hárman már megszültek: a babák közül kettő jól van, a harmadiknál azonban súlyos mikrokefáliát állapítottak meg. Két nő elvetélt, két további az abortusz mellett döntött – az egyiküknél egyértelmű jelek mutatkoztak a magzatnál a kisfejűségre –, az utolsó kettő pedig a terhessége megtartása mellett döntött. Eddig úgy tűnik, nincs baj a magzatokkal. Mind a kilenc nő egyébként Zika-vírussal fertőzött területen járt korábban.

A kisfejűség súlyos szellemi elmaradottsággal jár
A kisfejűség súlyos szellemi elmaradottsággal jár

Tőlük függetlenül hat olyan nőről is tudnak, akik nemi úton fertőződtek meg a vírussal, amikor olyan férfiakkal közösültek, akik rendszeresen utaztak a veszélyeztetett területekre. A hatóságok eddig is kérték a férfiakat, hogy ha olyan helyen jártak, ahol fertőződhettek a vírussal, feltétlenül használjanak óvszert, főleg ha a partnerük terhes. A betegségnek ráadásul alig van jele, csak ötből egy ember produkál tüneteket.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top