Aktuális

Nagyot buktak a világ leggazdagabb emberei

Közel 570 milliárd dollárt veszítettek az elmúlt évben a világ leggazdagabbjai, de még így sem kell őket olyan nagyon sajnálni. Bill Gates harmadik éve vezeti a Forbes listáját a világ leggazdagabbjairól.

Az idei Forbes-listára 1810-en kerültek fel, vagyonuk összértéke összességében 6480 milliárd dollár – forintban leírhatatlan összeg.

A Microsoft társalapító Bill Gates vagyona 4,2 milliárd dollárral 75 milliárd dollárra csökkent. A második helyen a tavalyi negyedik, a spanyol Amancio Ortega, a Zara ruházati áruházlánc alapítója áll, aki az elmúlt év nyertese a maga 67 milliárd dollárjával. A harmadik Warren Buffet amerikai üzletember 60,8 milliárd dollárral.

A 2015-ben még második mexikói Carlos Slim a negyedik helyre csúszott vissza. A távközlési szektorban meggazdagodott üzletember rekordösszeget, 27,1 milliárd dollárt veszített, így vagyonát “csak” 50 milliárd dollárra becsülik. A Facebook 31 éves alapítója, Mark Zuckerberg vagyona nőtt a legnagyobb mértékben, annak ellenére, hogy lánya születésének örömére vagyona tetemes részéről mondott le. Zuckerberg vagyona egy év alatt 11,2 milliárd dollárral 44,6 milliárd dollárra nőtt, ezzel a világ 16. leggazdagabb emberének mondhatja magát.

A magyar származású Soros György 24,9 milliárd dolláros vagyonával a Forbes szerint a világ 23. leggazdagabb embere.

Érdekesség, hogy a milliárdosok közül hatvanhatan fiatalabbak 40 évesnél, és mindössze 190 nő szerepel a listán. A leggazdagabb hölgy a L’Oréal örökösnője, a francia Liliane Bettencourt, vagyonát 36,1 milliárd dollárra becsülik, így 11. helyével épp csak kicsúszott a TOP10 mezőnyéből.

Továbbra is az Egyesült Államokban él a legtöbb gazdag ember, közöttük 540-en kerültek fel a Forbes-ranglistájára, Kínában 251 milliárdos él, míg a harmadik legtöbb, szám szerint 120 milliárdossal Németország büszkélkedhet.

A Forbes szerint 1810 főből 1186-an önerőből váltak milliárdosokká, 228-an örökölték vagyonukat, míg 386-an örököltek is, de maguk is gyarapították dollárjaik számát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top