Aktuális

20 percig fogva tartotta a BKV az utasokat egy bliccelő miatt

Több utast is bezárt 20-25 percre a BKV a Farkasréti temetőnél, mert egy bliccelő nő eltörte az ellenőr lábujját. Az intézkedés nem volt jogszerű.

Néhány hete a 8-as buszon történt az incidens, amikor is a Sion lépcső megálló előtt felszállt két ellenőr, az egyik utas úgy próbált tenni, minthogyha azért nem lenne érvényes jegye, mert nem működik a lyukasztó, miután ez nem sikerült mert a készülék kifogástalanul működött  megpróbált elmenekülni. A nőt a két jegyellenőrnő közösen próbálta megakadályozni a távozásban, miközben a bliccelő nő többször rátaposott bakancsával az egyikük lábujjára, aki ennek következtében – az orvosi látlelet szerint – lábujjtörést szenvedett. Ketten együtt rábírták végül az utast, hogy szálljon vissza a járműre. A járművezető ezután tájékoztatta az utasokat, hogy a rendőrség kiérkezéséig a busz ajtaját zárva tartja, és nem indul tovább.  A rendőrök kiérkezése után a jegyellenőröket mentővel szállították a Szent János Kórházba.

“A tisztességes utasokat, a bliccelőt, mindenkit bezártak a buszba 20-25 percre, azzal hogy a rendőrség kiérkezéséiig nem hagyhatjuk el a buszt. A Sion lépcső megállóban bezárva vártunk a buszon” – írta az egyik utas az Indexnek. A BKK szerint a buszvezető jogszerűen járt el, mert a bűncselekményt elkövetőt bárki elfoghatja, és átadhatja a rendőrségnek, a bliccelő pedig közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követett el, amiért fel is jelentik.

A BKV szerint csak 10 percre zárták be az utasokat. “Adott esetben egy ilyen intézkedés járhat azzal, hogy időlegesen más is akadályoztatva van; álláspontunk szerint általában elvárható, hogy a bűncselekmények elkövetőivel szembeni intézkedés esetén bárki számíthasson mások segítségére és józan belátásara” mondták. Az Index megkérdezte Tóth Balázst, a Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő emberi jogi szervezet rendőri intézkedésekkel foglalkozó szakértőjét, aki szerint a bliccelőt valóban bárki, így a buszvezető is visszatarthatja, de a többi utast egyszerűen nem lehet bezárni. A bezárással a BKV megsértette a többi utas személyi szabadságát.A jogi szakértő szerint a bezárásnak egyszerű oka lehetett: a tanúfogás. A kiérkező rendőrök felveszik mindenkinek az adatait, akikre később független tanúként hivatkozhat a BKV az eljárásban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top