Aktuális

Szennyvíz, penészes falak és életveszélyes tornaterem az általános iskolában

A tarnazsadányi általános iskolában penészes falak között, állott büdös levegőben tanulnak a diákok... De van ennél rosszabb is, többen nem is akarták iskolába engedni a gyereküket.

 A nyolc osztállyal működő tarnazsadányi általános iskola 1959-ben épült, a tanulók száma jelenleg megközelíti a 150 főt., de az iskola olyan rossz állapotban van, hogy a szülők elgondolkodtak rajta, hogy odaengedjék-e a gyerekeiket.

“Öt éve használjuk ideiglenesen ezt a régi osztálytermet tornaszobaként, ami a legtágasabb helyiségünk is – mutatott körbe a termen Szécsi Gyuláné, az iskola igazgatóhelyettese, aminek ablakait hálóval fedték le, hogy a labdával ne törjék be a gyerekek az üveget. – Itt tartjuk az ünnepségeinket is. Gondolhatja, itt tömörül össze 150 tanuló, mikor például épp’ a márciusi ifjakra emlékezünk…  A mindennapos testnevelés…, na, az még érdekes. Úgy oldjuk meg, hogy egy részét táncórákkal váltjuk ki… A tornatermünk födémje évekkel ezelőtt megsüllyedt, egy szakember akkor életveszélyesnek nyilvánította azt a helyet. Néha viszont így is kénytelenek vagyunk használni a termet, de labdával senki nem játszhat odabent, mivel nem merjük vállalni a felelősséget, hogy a leszakadó vakolat a diákok fejére essen.”

A vizesblokk nem is az épületen belül van, hanem egy különálló épületben található négy vécé, bentről áporodott bűz árad, a falak jéghidegek és koszosak. “Meggondolja az ember, hogy lejön-e ide. Ha szégyen, ha nem, kimondom: én inkább hazaviszem – tette hozzá az igazgatóhelyettes, aki ezek után a derítőfedőre mutatott. – A másik borzalom ez. Ha esetleg még a szippantás előtt megtelik a derítő, akkor az iskola udvarán úszik minden. Jól érti. Minden! Nagyjából kéthetente kellene kiüríteni, de a szippantós már azt mondta, hogy addig nem jön, míg a Klik ki nem egyenlíti a számláját, mivel már 3 hónapja nem fizettek az elvégzett munkájáért” – panaszolta Szécsi Gyuláné a heol.hu-nak.

Forrás:  Fotó: Korsós Viktor
Forrás: heol.hu
Fotó: Korsós Viktor

“Abban reménykedünk, hogy a most megnyíló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program  pályázatai rajtunk is segíthetnek – mondta el lapnak Dobi István Tarnazsadány polgármestere. – Égető szükségünk lenne új tornateremre, s az épület renoválása sem elhanyagolandó feladat. A vizesblokk borzasztó állapotban van, a szülők szeptemberben nem is akarták engedni a gyerekeket emiatt. Ígéreteket már kaptunk a fenntartótól, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól, és ezek szerint a munkálatokat már 2014 decemberében el kellett volna kezdeni. Azóta csak várunk…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top