Aktuális

Új törvény született: íme a nok, azaz a lakáslottó

Csütörtökön megszavazta az Országgyűlés a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) – más néven lakáslottó – létrehozásáról szóló határozatot.

A nokhoz csatlakozó tagok meghatározott összeg befizetésére vállalnak kötelezettséget, előre meghatározott ütemben. Az új lakás lakáslottó révén való megvásárlásához a megtakarítás mellett szükséges hiányzó összeget a közösség kamatmentesen előlegezi meg a sorsolással kiválasztott tagoknak, a több mint 10 éves futamidő alatt. A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.

Új törvény született: íme a nok, azaz a lakáslottó

Az új lakóingatlan szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet. Ha a tag a kiválasztását követően a szerződésében meghatározott értéknél magasabb értékű új lakóingatlant vásárolna, a különbözetet az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben kell befizetnie. A szervező az új ingatlant vásárló tag meglévő lakását megveheti, beszámíthatja.

Ezek a szabályok

A szervezők saját szabályzatuk szerinti rendszerességgel tartanak nyilvános kiválasztást. Ekkor választják ki azokat a tagokat, akik jogosulttá válnak az új ingatlan vásárlásához még hiányzó összeg igénylésére. A nyilvános kiválasztás licittel és/vagy sorsolással történhet. 

A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. A közösség határozott időtartamra jön létre, legalább tíz, legfeljebb tizenöt évig tart. A közösséghez csatlakozó magánszemélynek előzetes megállapodást kell kötnie a szervezővel. A közösségbe történő befizetésekre az OBA kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top