Aktuális

A magas illeték miatt egyre kevesebben rendelkeznek bankszámlával

Egyre csökken a lakossági bankszámlák száma. Sokaknak már nem éri meg számlán tartani a pénzt.

A tranzakciós illeték 2013 eleji bevezetése óta folyamatosan csökken a bankszámlák száma – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Tavaly 9,32 millió bankszámlával rendelkeztek a hazai természetes személyek, ez a szám már nagyon kevés, és a csökkenés folyamatában is jól látható, ugyanis 2012 óta minden negyedévben egyre kevesebb a bankszámla.

Ennek egyik oka, hogy a tranzakciós illeték bevezetése óta jelentősen nőttek a számlavezetési költségek. A másik pedig, hogy mivel alacsonyak a kamatok egyre kevesebben gondolják úgy, hogy érdemes bankbetétben tartaniuk a magtakarításukat. Párhuzamosan több bankszámlája is egyre kevesebb embernek van.

Bár a bakszámlák száma csökkent, az online tranzakcióké jelentősen nőt. A céges ügyfelek és a magánszemélyek tavaly csaknem 100 millió ügyletet bonyolítottak így le, 37 ezer milliárd forintot meghaladó értékben. Emellett csoportos beszedések is egyre népszerűbbek, és bankkártyát is egyre többen használnak – derül ki az MNB adataiból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top