Aktuális

Megdöbbentő: ennyivel kevesebb fizetést kapsz, csak mert nő vagy

Tudjuk, hogy sajnos van különbség a nők és a férfiakat bérezése között, de azt azért nem gondoltuk volna, hogy a fejlett országokban ekkora.

A magasan kvalifikált szakmákban is jelentős különbség van a nők és a férfiak fizetése között. A Forbes adatai az Egyesült Államokra, Németországra, Ausztráliára, Nagy-Britanniára és Franciaországra érvényesek, és nagyon sokkolóak.  A lista élén a programozók állnak, ez azt jelenti, hogy az említett országokban a programozó nők 28,3 %-kal kevesebb pénzt kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak.

A séfek és a fogorvosok 28,1 százalékkal kevesebb pénzt kapnak, ha nők. A pszichológus nők 27,2, a gyógyszerésznők 21,8, az optikusok 17,3, a pilótanők pedig 16%-kal keresnek rosszabbul férfi kollégáiknál.

Az Economist felmérése alapján Magyarországon ennél kisebb a bérkülönbség, ám ez abból is fakad, hogy eleve jóval alacsonyabbak a fizetések, mint az említett országokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top