Aktuális

NBA-bajnok és punkzenész is akart amerikai elnök akart lenni

Donald Trump kérdőjeles tehetségű ingatlanmogulból és realityshow-pápából lett a republikánus elnökjelöltségért folyó verseny éllovasa. De nem ő az első, aki már azelőtt híres volt, hogy beszállt volna a politikai ringbe. Lássuk a legjellegzetesebb arcokat, akik az elnöki bársonyszékre pályáztak!

Andrew Jackson

Az USA hetedik elnökének módszereit mostanában sokszor a nagyhangú milliárdos Trumpéval hasonlítják össze, ugyanis a populista módszerek tőle sem álltak távol, emellett nagy hangon támadta az akkori washingtoni elitet. Az 1815-ös New Orleans-i csata hőseként Jackson a nép támogatását élvezte, és 1824-es kudarca után 1828-ban győzedelmeskedett a választásokon. Mindezt annak ellenére, hogy rengeteg rabszolgája volt, felesége becsületének védelmében pedig egyszer párbajban is megölt egy embert. Az ő nevéhez fűződik az 1819-es Adams-Onís békeszerződés, amely az USA részévé tette Floridát (amelyet Jackson a spanyoloktól szerzett meg). Az ő arcképe látható egyébként a húszdolláros bankjegyen.

Andrew Jackson az USA hetedik elnöke volt (Fotó: Wikipedia)
Andrew Jackson az USA hetedik elnöke volt – Fotó: Wikipedia

Ronald Reagan

A lista másik tagja, akinek sikerült is beköltöznie a Fehér Házba. Az USA 40. elnökének politikai pályáját a modern konzervatív gazdasági módszerek és a hidegháború lezárása jellemzi. Azonban mielőtt beszállt volna a politikába, sikeres színésznek számított, aki rádiójátékokban és filmekben is szerepelt. 1940-ben az ötödik legnépszerűbb hollywoodi sztárnak választották, aki később a színészek érdekvédelmi szervezetének, a Screen Actors Guildnek az elnöke lett. 1966-ban a republikánus párt színeiben indult Kalifornia kormányzói székéért, innen pedig egyenes út vezetett az elnökséghez. Reagant sokan hibái (például az Irán–Contra botrány) ellenére is a huszadik század egyik legnagyobb hatású amerikai elnökének tartják.

Stephen Colbert

A Daily Show című szatirikus műsorból kiemelkedő műsorvezető nem megy a szomszédba, ha egy kis trollkodásról van szó. Miután sikeresen meghackelte a Megyeri híd online névadó-pályázatát (17 millió szavazatot kapott, így a legészakibb budapesti hídnak elvileg a Colbert híd nevet kellene viselnie), 2008-ban és 2012-ben is elindult az USA elnöki posztjáért. Persze az egész csak szatirikus célokat szolgált, ugyanis Colbert egyszerre pályázta volna meg a demokrata és a republikánus elnökjelöltséget is, erről végül csak a 35 000 dolláros kezelési költség miatt tett le. 2012-ben egyébként a republikánus előválasztáson részt vevő szavazók körében végzett reprezentatív felmérés szerint Dél-Karolina államban többen támogatták volna jelöltségét, mint a komoly jelöltként pályázó Jon Huntsmant, annak ellenére, hogy Colbert neve nem szerepelt a szavazólapon.

Bill Bradley

Bill Bradley 1965 és 1977 között a New York Knicks kosárcsapatának tagja volt, aki kiváló teljesítményével hozzájárult a csapat 1972-es és 1973-as bajnoki címéhez is. Utóbbi évben egyébként a legjobb eredményeket felmutató játékosokat tömörítő All-Star csapatba is beválogatták, később pedig beválasztották az amerikai kosárliga halhatatlanjainak csarnokába is. Bradley már sportolóként tanúbizonyságot tett szociális érzékenységéről és ismertségét arra használta, hogy felhívja a figyelmet különböző társadalmi és politikai problémákra. Ezt később New Jersey szenátoraként folytatta, majd 2000-ben Al Gore ellen indult a demokraták elnökjelölti posztjáért, fő üzenetének a többek között gyerekszegénység felszámolását és a minimálbér kérdését tekintette, de tenni kívánt a fiatalkorú leányanyák segítéséért is. Végül azonban alulmaradt Bill Clinton egykori alelnökével szemben.

Roseanne Barr

Az ő neve nálunk talán kevésbé ismert, de az Egyesült Államokban az egyik legismertebb név a komikusok között. Barr a kilenc éven át futó Roseanne című szappanoperával lopta be magát az amerikaiak szívébe, alakításáért Emmy- és Golden Globe díjat is kapott. Ismertségét kihasználva számos esetben szót emelt az USA polgárait foglalkoztató témákkal kapcsolatban, 2012-ben pedig a Green Tea Party nevű párt képviseletében indult is az elnökválasztáson, és bár nem jutott tovább az első előválasztásnál, még így is meglepően széles támogatói kört tudott maga mögé állítani.

Jello Biafra

A Dead Kennedys punkegyüttes egykori énekese, Jello Biafra szintén a 2000-es választáson indult, a két nagy párt mellett alternatívát jelentő Zöld Párt színeiben. Nagy meglepetést okozott, amikor a halálos ítéletére váró Mumia Abu-Jamalt nevezte meg alelnök-jelöltjeként (Abu-Jamalt egy 1981-ben elkövetett rendőrgyilkosságért ítélték halálra). Bár Biafra mindössze tíz szavazatot kapott, továbbra is aktívan politizált, 2004-ben és 2008-ban is egykori ellenfelét, Ralph Nadert támogatta.

Az önmagát rappernek nevező reality-celeb, Kanye West is bejelentette, hogy 2020-ban szeretne az USA elnöke lenni, azonban őt ismerve ezt tekintsük egyelőre reklámfogásnak, ami, reméljük, ennyiben is marad.

További cikkek az amerikai elnökválasztásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top