Aktuális

Magyar találmány: itt vannak a világító szobanövények

Nem csalás, nem ámítás – egy magyar szabadalomnak köszönhetően ma már bárkinek lehet otthon olyan szobanövénye, ami sötétben csodálatos színekben világít.

Pont mintha az Avatar című film díszletei közé csöppentem volna – úgy éreztem magam pár héttel ezelőtt, amikor a Gardenexpón besétáltam abba kis helységbe, ahol a sötétben világító növényeket állították ki. Persze – bár az eseményt is a világító orchideákkal népszerűsítették –, totál szkeptikus voltam, azt hittem, nyilván valami szemfényvesztés lesz a dologban, de azért hajtott a kíváncsiság.

Amire a legkevésbé számítottam, az az volt, hogy estére már nekem is lesz otthon két világító kaktuszom. De ez a helyzet. Egyszerűen nem tudtam ellenállni a csábításnak.

A világító növények megálmodója Kun Richárd virágkereskedő. A titok nyitja egy különleges kezelés, amit a növények kapnak. A kezelés pontos mibenléte természetesen szakmai titok, viszont mindenki megnyugodhat: semmi köze nincs a dolognak a génmanipulációhoz. Annyi tudható, hogy egy százszázalékosan növényi alapú eleggyel kezelik a növényeket, mely sem emberre, sem állatra nem ártalmas. A speciálisan kezelt növények magukba fogadják a fény energiáját és sötétben fényt bocsájtanak ki. Az első időkben minden növény neonzöldben pompázott fényszegény közegben, de ma már vannak kéken és pirosan világító példányok is.

Az én két kaktuszom éjszaka zölden fluoreszkál, és nem csak pár pillanatig, de még órákkal lámpaoltás után is működik.

Összesen 15-féle vágott és több mint százféle cserepes növényt tudnak már kezelni ezzel a technológiával. Az alábbi videóban Kun Richárd többet is elmond a világító növényekről, itt pedig mindent megtudhattok ezekről a különleges élőlényekről.

 Még több különleges növényekről szóló cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top