Aktuális

Vasárnapi nyitva tartás: most vasárnap még biztos nem vásárolhatunk

Ha kedden vagy szerdán megszavazzák, még akkor sem valószínű, hogy ezen a hétvégén vasárnap besétálhatunk egy szupermarketbe, mivel túl sok a jogi hercehurca.

Tegnap megírtuk, hogy megszűnik a vasárnapi boltzár, de az még kérdéses, hogy most vasárnap, azaz április 17-én már mehetünk-e hiperbe vásárolni.

Már ma döntés születhet

Az Országgyűlés már ma megszavazhatja a vasárnapi boltzár eltörlését, a hatálybalépés időpontja pedig a törvény kihirdetését követő nap.

A blokkk.com elemzésére hivatkozva írja a napi.hu, hogy a kereskedelmi törvény alapján a kereskedő köteles az üzlet nyitvatartási idejének változásait az azt megelőző nyolc napon belül az illetékes hatóságnak bejelenteni, azaz múlt héten kellett volna. Fennakadást okozhat az is, ha a friss törvény pénteken jelenne meg a közlönyben, és szombaton lépne hatályba, az önkormányzatok ugyanis csak a hatályos jogszabályoknak megfelelő bejelentést fogadhatják el, így nekik is meg kell várniuk a boltzár törlését elrendelő törvény hatálybalépését.

Előre kell közölni a munkarend változását

Előfordulhat, hogy a boltos a vasárnapi nyitáshoz a már nála dolgozók közül csoportosít át munkaerőt, de az sem egyszerű, mivel a munka törvénykönyve szerint a munkaidő-beosztást legalább hét nappal korábban, írásban kell közölni a munkavállalóval, tehát minimum 10-én kellett volna közölni az április 17-i vasárnapi beosztást. Nagyobb az esély, hogy a legtöbb bolt csak jövő vasárnap nyit ki, és ezt a hétvégét “szokás szerint” kell végigcsinálni.

Még boltzár:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top